{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Policija spremno dočekuje utakmicu BiH - Španija

S
8.10.2009. u 14:27
0
9
Policija spremno dočekuje utakmicu BiH - Španija
0
Policija spremno dočekuje utakmicu BiH - Španija
Foto: ZEDA
Iako su brojni mediji nakon nemilih događaja u Širokom Brijegu potencirali nepostojanja zakona koji reguliše oblast bezbjednosti odigravanja sportskih takmičenja u BiH, zaboravljena je činjenica da je na području Zeničko-dobojskog kantona još 2007. godine usvojen Zakon o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u ZDK. Odredbe ovog Zakona policijski službenici MUP-a ZDK, već treću godine, dosljedno primjenjuju prilikom poduzimanja mjera i radnji na obezbjeđenju nogometnih utakmica, i drugih sportskih događaja i takmičenja.
Do sada je primjena Zakona dala dobre rezultate, a naznačenim zakonom su decidno definisana protivpravna ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja sportskog događaja, obaveze i odgovornosti organizatora, redarskih službi i gledalaca kao i prekršaji i sankcije za utvrđena protivpravna ponašanja.

Svi oni koji se ne ponašaju u skladu sa Zakonom o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, čije odredbe su usaglašene sa zakonskim propisima o bezbjednosti i posebno sa propisima FIFA-e, i Evropskom konvencijom o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, a posebno na nogometnim utakmicama do sada su u najvećem broju slučajeva sankcionisani. Najčešće se to radi o urgentnim odlukama, koje se zakonski donose, i kaznama na licu mjesta od 500 KM i zabranama posjeta sportskim manifestacijama do tri mjeseca, ali su primjenjivane i stroižije kazne i zaštitne mjere.

Prema ovom zakonu zabranjeno je na stadion unošenje bilo kakvih ošrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i slično), alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka, nošenje tzv. “fantomki”, kao i drugih predmeta sa kojima se može sakriti identitet lica. U skladu sa odredbama naznačenog zakona, prilikom obezbjeđenja utakmica na ulazima u stadion i oko stadiona se vrše detaljni pregledi svih lica radi sprečavanja unošenja u stadion navedenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete nije dozvoljen ulazak u stadion.

Primjena Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u ZDK dale je zavidne rezultate, a Zeničko-dobojski kanton je blagovremeno prepoznao problem kada su u pitanju neredi i huliganstvo na utakmica. Policija je brzo pronašla svoje interese i primjenila isti zakon, i u skladu sa izvršenim procjenama pristupila dosljednoj primjeni kroz sistemska rješenja, javlja zenička agencija ZEDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: