Zenica
0

Policija spremno dočekuje utakmicu BiH - Španija

Sarajevo-x.com
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Iako su brojni mediji nakon nemilih događaja u Širokom Brijegu potencirali nepostojanja zakona koji reguliše oblast bezbjednosti odigravanja sportskih takmičenja u BiH, zaboravljena je činjenica da je na području Zeničko-dobojskog kantona još 2007. godine usvojen Zakon o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u ZDK. Odredbe ovog Zakona policijski službenici MUP-a ZDK, već treću godine, dosljedno primjenjuju prilikom poduzimanja mjera i radnji na obezbjeđenju nogometnih utakmica, i drugih sportskih događaja i takmičenja.

Do sada je primjena Zakona dala dobre rezultate, a naznačenim zakonom su decidno definisana protivpravna ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja sportskog događaja, obaveze i odgovornosti organizatora, redarskih službi i gledalaca kao i prekršaji i sankcije za utvrđena protivpravna ponašanja.

Svi oni koji se ne ponašaju u skladu sa Zakonom o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, čije odredbe su usaglašene sa zakonskim propisima o bezbjednosti i posebno sa propisima FIFA-e, i Evropskom konvencijom o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, a posebno na nogometnim utakmicama do sada su u najvećem broju slučajeva sankcionisani. Najčešće se to radi o urgentnim odlukama, koje se zakonski donose, i kaznama na licu mjesta od 500 KM i zabranama posjeta sportskim manifestacijama do tri mjeseca, ali su primjenjivane i stroižije kazne i zaštitne mjere.

Prema ovom zakonu zabranjeno je na stadion unošenje bilo kakvih ošrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i slično), alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka, nošenje tzv. “fantomki”, kao i drugih predmeta sa kojima se može sakriti identitet lica. U skladu sa odredbama naznačenog zakona, prilikom obezbjeđenja utakmica na ulazima u stadion i oko stadiona se vrše detaljni pregledi svih lica radi sprečavanja unošenja u stadion navedenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete nije dozvoljen ulazak u stadion.

Primjena Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u ZDK dale je zavidne rezultate, a Zeničko-dobojski kanton je blagovremeno prepoznao problem kada su u pitanju neredi i huliganstvo na utakmica. Policija je brzo pronašla svoje interese i primjenila isti zakon, i u skladu sa izvršenim procjenama pristupila dosljednoj primjeni kroz sistemska rješenja, javlja zenička agencija ZEDA.