Sistem radioveze
99

Policija RS-a i MUP-ovi iz Hercegovine pozvani da potpišu sporazum s državnom agencijom

Klix.ba
Dragan Mitrović (Foto: Klix.ba)
Dragan Mitrović (Foto: Klix.ba)
Direkcija za kooordinaciju policijskih tijela BiH održala je konferenciju za novinare nakon informacije da više policijskih agencija kao i MUP RS nisu potpisali sporazum o korištenju sistema radioveze između policijskih agencija u BiH.

Inače, ovaj sporazum je potpisalo deset policijskih agencija, među kojima su Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela te policije šest kantona iz FBiH. Međutim, nisu ga potpisali MUP RS-a, Policija Distrikt Brčko te ministarstva unutrašnjih poslova HNK, ZHK, PK i Kantona 10.

Iz MUP-a RS su kazali da ovo ne žele prihvatiti jer smatraju da se time nadležnost entiteta prenosi na državu.

Dragan Mitrović, Šef odsjeka za standardizaciju policije u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH rekao je da će Direkcija s onim agencijama koje ovaj sporazum nisu potpisale obaviti dodatne razgovore radi pojašnjenja ovog procesa.

"Ovaj sistem uvažava nadležnsot policijskih agencija i prati se model ustavnih nadležnosti i tu nema nikakvih nedorečenosti. Saradnja mora da postoji i moramo uvažavati postojeće nadležnosti. Ovaj zakon uređuje samo tehničke aspekte kada je riječ o sistemu radioveze. Ovdje se radi o uvezivanju operativnih centara unutar 16 policijskih agencija", kazao je Mitrović.

On je na primjeru ubistva dvojice policajaca na Alipašinom Polju ilustrovao kako bi sistem funkcionisao.

"To bi značilo da bi u istom momentu sve policijske agencije bile obaviještene u realnom vremenu. Na taj način se osigurava sigurnost svih policijskih službenika na terenu, a i samih građana. Istovremeno se osigurava adekvatna represivna reakcija te pravovremeno lišavanje slobode osumnjičenih osoba", kazao je Mitrović.