Šareni natpisi
82

"Policija je tu zbog vas": Spremni transparenti za 4. Bh. povorku ponosa u Sarajevu

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Organizatori Bh. povorke ponosa su spremni za dočekivanje građana koji će danas prošetati Sarajevom u znak podrške LGBT populaciji. Za šetnju su pripremili transparente i obilježja koje će nositi zajedno s građanima.

Na nekim od brojnih natpisa su istaknute poruke savezništva, ljubavi, ponosa i ravnopravnosti.

"Ljubim je s ponosom", "Pruži ruku ljubavi", "Podrška izvan četiri zida", "Porodica je tamo gdje je ljubav", "Imamo porodicu", "Kome smeta ljubav", "Nije faza", "Ponos bez predrasuda", "Policija je tu zbog vas", "Zaslužujem život bez nasilja", "Tate su tate, gej ili strejt ili trans", neke su od poruka sa šarenih transparenata.

Neki od natpisa imaju i političku konotaciju, ali ne u kontekstu bh. političke aktuelnosti:

"Zakon ispred stranke", "Antiratna pozicija je jedina opcija", "Rođena za revoluciju".

Najvažnija poruka koju žele poslati sa ovih protesta je savezništvo i potreba LGBT populacije za podrškom sugrađana, ističe jedna od organizatorica Lejla Huremović.

"Šaljemo poruku da je savezništvo nešto što mora biti beskompromisno, da je podrška sugrađana nešto što mora biti svakodnevno i da institucije moraju proaktivno djelovati i napokon donijeti zakone da bi bar tu bili ravnopravni", rekla je.

Uoči početka šetnje govorila je o važnosti ovog događaja te je istaknula da su protesti otvoreni i da očekuje veliku podršku sugrađana.