Opasne namjere
37

Policija istražuje ko laserom ometa pilote iznad aerodroma u Mostaru

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Pripadnici MUP-a HNK tragaju za osobama koje laserskim zrakama ometaju pilote aviona iznad aerodroma u Mostaru te time ugrožavaju sigurnost aviosaobraćaja.

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprimio je prijavu od BHANSA-e o ometanju posade aviona laserskim zrakama na području Međunarodnog aerodroma Mostar, čime je ugrožena sigurnost zračnog saobraćaja i putnika koji mogu imati ozbiljne posljedice.

"Usmjeravanje zraka prema avionu ili samoj pilotskoj kabini može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima te mogućnost zasljepljivanja pilota. Uvidom u BHANSA-inu sigurnosnu bazu podataka utvrđeno je da je ovo drugi zabilježeni slučaj ometanja zračnog saobraćaja", kazali su iz MUP-a HNK.

Policija je nakon toga pokrenula operativne mjere za detekciju i pronalaženje lica ili objekata vezanih za usmjeravanje laserskih zraka prema avionu.

"Također, kroz aktivnu saradnju svih ovlaštenih organizacionih jedinica MUP-a HNK represivno će se djelovati u skladu sa zakonskim propisima prema izvršiocima, a sve u cilju nesmetanog i sigurnog odvijanja zračnog saobraćaja", navode iz MUP-a.