Škola zatvorena
28

Policija istražuje "Centar za obrazovanje odraslih" u Sanskom Mostu zbog nezakonitih diploma

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) pokrenulo je istragu zbog medijskih napisima o nezakonitim izdavanjima diploma u privatnoj obrazovnoj instituciji "Centar za obrazovanje odraslih" u Sanskom Mostu.

"Istražitelji Odsjeka za sprečavanje privrednog, kompjuterskog kriminala i korupcije Sektora kriminalističke policije MUP-a USK pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva provode određene istražne radnje. Postoje osnovi sumnje da su odgovorno lice ove institucije i lice P.S. počinili krivična djela krivotvorenja službenih isprava, te je zbog toga izvršen i pretres prostorija ove obrazovne institucije, kao i izuzimanje određene dokumentacije koja bi mogla poslužiti kao dokaz u eventualnom krivičnom postupku", izjavila je glasnogovornica MUP-a USK Snežana Galić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić potvrdio je kako je osnovana Komisija, koja će izvršiti detaljan nadzor nad radom ove institucije.

"Škola je trenutno zatvorena zbog istrage. Mi ćemo se potruditi da Komisija za nadzor rada, koju je formiralo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK što prije završi posao, kako bi resorno ministarstvo adekvatno reagovalo. Trenutno važeći zakon ima dosta manjkavosti, na čemu će se u narednom periodu dosta raditi. Razmišlja se i o određenom softveru, koji će omogućiti detaljnu evidenciju upisanih i datumske odrednice u privatnim obrazovnim institucijama", istakao je Omerdić.