Prijavili ih građani
450

Policija intervenisala zbog 10 osoba koje nisu poštovale samoizolaciju u Prozor-Rami

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Policija je intervenisala zbog 10 građana koji su došli iz rizičnih zemalja u općinu Prozor-Rama, a nisu se pridržavali samoizolacije, potvrdio je za Klix.ba Pero Kovačević, šef Civilne zaštite općine Prozor-Rama.

"Jučer smo imali 10 novopridošlih građana, koji su tokom dana današnjeg stavljeni u samoizolaciju uz asistenciju policije'', kazao je Kovačević.

Ističe kako se radi o mladim osobama koje su radile u rizičnim zemljama i koje se nisu javile u Dom zdravlja za samoizolaciju jer nisu bile upoznate sa procedurom.

''Prijavili su ih savjesni građani, a mi smo naravno odmah pozvali sanitarnu inspekciju koja je intervenisala, te uz asistenciju policije su se svi prijavili u Dom zdravlja, te su dobili rješenje o samoizolaciji i zdravstvenom nadzoru'', pojasnio je Kovačević.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Novoizolirane osobe su došle iz Njemačke, Austrije , Italije i Švedske, gdje su bili na radu, a naglašava Kovačević utvrđeno je da nisu znali proceduru o samoizolaciji pri dolasku u BiH.

''S obzirom na to da kod nas dosta omladine radi u Njemačkoj, Italiji, Austriji, oni svakodnevno dolaze. Posebno je sada kako se u Austriji zatvaraju hoteli, skijališta i mjestima gdje su oni bili uposleni, pa ostaju bez posla i dolaze svojim kućama. Problem je što mnogi od njih nisu upućeni u proceduru o samoizolaciji, pa smo bili primorani intervenisati na ovaj način'', ističe Kovačević

Određeno im je 14 dana samoizolacije, te su se obavezni javljati svome liječniku putem telefona svaki dan i govoriti kakve simptome imaju, kako ne bih došlo do neželjenih posljedica.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Uz 10 navedenih osoba koje su u samoizolaciju smještene uz asistenciju policije, na podruju Općine Prozor-Rama je samoizolacija naložena za 36 osoba, od kojih je za 4 osobe istekla mjera samoizolacije od 14 dana.

Stanovništvo se poziva na slušanje svih preporuka koje se objavljuju putem javnih medija. Posebno se još jednom apelira da se svi koji dolaze iz zemalja i područja koja su označena kao ugrožena korona virusom na poštivanje samoizolacije.