Afera za aferom
209

Policija i tužilaštvo jedno, a članovi porodice Isak drugo: Kome vjerovati?

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Federalni ministar policije Ramo Isak, gostujući u Klix Studiju prošlog mjeseca, negirao je učešće u incidentu koji se dogodio u Zenici krajem prošle godine. Zenička policija i tužilaštvo su za Klix.ba potvrdili da je ministar Ramo Isak ipak bio učesnik incidenta i da je formiran predmet.
Radi se o slučaju iz oktobra kada je jedna muška osoba imala sukob sa sinom Rame Isaka, aktuelnim direktorom Kazneno-popravnog zavoda Zenica Rusmirom Isakom, a nakon čega je na mjesto događaja navodno došao i ministar Ramo Isak te je došlo do fizičkog obračuna.

Tokom gostovanja u Klix Studiju Ramo Isak je negirao da se protiv njega vodi ikakav predmet te da je suprotno da bi on to znao. Također, opovrgnuo je navode da se protiv dva policajca u MUP-u ZDK vodi postupak jer nisu ništa poduzeli kada je on, navodno, fizički napao osobu na benzinskoj pumpi.

Njegov odgovor u Klix Studiju možete pogledati od 38:40 minute.

Ove sedmice iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona za Klix.ba su rekli da je utvrđena teža povreda službene dužnosti dvojice policajaca koji su pod istragom zbog događaja iz oktobra u kojem je učestvovao ministar Ramo Isak.

Oni se terete da nisu postupali u skladu sa zakonom prilikom ovog slučaja odnosno da nisu zakonski i do kraja sproveli radnje iz svojih ovlaštenja.

"Obavještavamo vas da je nakon provedene interne istrage od strane Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije, zbog utvrđenih propusta u postupanju, disciplinskom tužiocu dostavljena inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv dva policijska službenika Policijske stanice Crkvice zbog postojanja osnova sumnje da su počinili težu povredu službene dužnosti."

Dakle, ovime je potvrđeno da je ministar policije FBiH Ramo Isak učestvovao u incidentu iako je javno tvrdio da nije. Javnost s pravom postavlja veoma teško pitanje - kome vjerovati, policijskoj agenciji i tužilaštvu ili ministru policije i federalnom parlamentarcu?

Ministru Isaku ne ide u prilog ni što je MUP ZDK jučer potvrdio da su njegova dva sina učestvovala u tučnjavi u kojoj je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede, a sve se odigralo prije nekoliko dana na pumpi koja je u vlasništvu porodice Isak u Zenici.

Jedan od njegovih sinova je i federalni parlamentarac Arnel Isak koji je, podsjetimo, negirao da je učestvovao u incidentu no nije odlučio objaviti snimak s videonadzora benzinske pumpe u vlasništvu svoje porodice, kako bi javnost mogla vidjeti šta se tačno dogodilo i da li je on učestvovao u incidentu. Postoje i špekulacije da su snimci obrisani, a da su vršene i urgencije u policijskim zabilježama.

Kada bi povlačili paralelu i govorili o odgovornosti i moralu, onda za primjer možemo uzeti slučaj od prošlog vikenda kada je načelnik splitske policije Slobodan Marendić podnio neopozivu ostavku nakon što je utvrđeno da je njegov sin učestvovao u tučnjavi u kojoj je jedan mladić zadobio teške povrede.

Istakao je i da iako ne postoji nikakav propust u smislu rukovođenja policijskom upravom niti se lično ogriješio o zakon, smatra da je privatna situacija u kojoj se našao kao otac, nespojiva s njegovom profesionalnom ulogom načelnika policijske uprave.

Da li to treba uraditi i federalni ministar policije Ramo Isak i da li je federalni premijer Nermin Nikšić uopće i razmatrao informacije koje dolaze iz policije i tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona te kakva se poruka šalje građanima?

Na ova pitanja smo pokušali dobiti odgovore više puta, ali Isak i Nikšić nisu bili dostupni za odgovore. Ukoliko se jave, objavit ćemo i njihov stav.