Borba s koronavirusom
44

Policija HNK od nadležnih traži zaštitne maske i rukavice

G. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policajci u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nemaju dovoljno osnovne zaštitne opreme iako su neposredno izloženi brojnim kontaktima i opasnostima zaraze od koronavirusa, zbog čega su uputili apel nadležnim institucijama da im hitno nabave zaštitne maske i rukavice.

Upravni odbor sindikata policije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu uputio je apele za zaštitu zdravlja policijskih službenika i poštovanje mjera nadležnih organa u borbi sa Covid-19.

''Svakodnevnim pooštravanjem mjera koje nadležni organi donose u borbi protiv koronavirusa, policijski službenici su sve više izloženi opasnostima od prenošenja ove zarazne bolesti. Uvođenje ograničenja kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina i policijskog sata u vremenu 18 do 5 sati zahtijevaju nadljudski angažman policijskih službenika i istovremeno povećavaju broj kontakata sa potencijalno zaraženim osobama, što dovodi u opasnost zdravlje i život policijskih službenika i njihovih porodica'', navode iz Sindikata policije HNK.

Sve navedeno, kako naglašavaju, ovu zahtjevnu profesiju čini još težom.

''Svjesni kompleksnosti situacije vezano za nabavku zaštitne opreme u cijeloj regiji, od Vlade HNK zahtijevamo bolju i ažurniju opskrbljenost osnovnom zaštitnom opremom među kojom su zaštitne maske i rukavice u cilju zaštite života i zdravlja policijskih službenika i njihovih porodica, te poduzimanje maksimalne dezinfekcije objekata i vozila koja koristi MUP HNK'', stoji u apelu Sindikata policijskih službenika.

Ovim putem građane HNK mole i zahtijevaju maksimalnu saradnju s policijskim službenicima, te apsolutno poštovanje svih mjera.

''Samo na taj način moguće je ublažiti teške posljedice po zdravlje svih građana u našem kantonu i cijeloj BiH'', poručuju policajci iz HNK.