BiH
9

Policija HNK najavljuje generalni štrajk, Vlada kantona im duguje 12 miliona KM

Piše: S. H.
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Kemal Đono, predsjednik Sindikata policije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u razgovoru za Klix.ba je kazao kako su spremni za novi štrajk upozorenja i generalni štrajk, jer Vlada HNK i dalje ne pristaje na socijalni dijalog sa Sindikatom policije s ciljem izmirenja dugovanja na osnovu sudskih potraživanja pripadnika policije.

Sindikat policije HNK prošle sedmice organizirao je proteste u Mostaru kako bi ukazali na činjenicu da Vlada HNK već godinama ne isplaćuje zaostala potraživanja pripadnicima MUP-a, ne poštujući ni sudske presude koje su policajci dobili u svoju korist za neisplaćena dugovanja prema njima.

Procjenjuje se da Vlada HNK pripadnicima MUP-a tog kantona duguje 12 miliona KM na osnovu raznih potraživanja. U posljednjih nekoliko godina isplaćene su određene sume, ali kako ističu iz Sindikata policije ne po prioritetu isplata.

"Mi već godinama tražimo da se izmire naša potraživanja. Pravomoćne presude u našu korist na snazi su od 2006. godine, i svake godine se potvrđuju. Međutim, radno zakonodavstvo se ne poštuje, a trenutna i prethodna vlada HNK gotovo ništa nisu uradile da riješe naše probleme", istakao je za Klix.ba Kemal Đono.

Iz Sindikata policije ističu da su do 2010. godine sudska potraživanja isplaćivana u nekom razumnom periodu do godinu dana čekanja. Od tada pa do danas dugovi se konstantno gomilaju, a pripadnici MUP-a HNK nemaju pravog partnera u Vladi tog kantona.

"Uslovi rada policije u HNK su veoma loši, popunjavanje činovničkih funkcija ne ide onako kako bi trebalo, a i opremljenost policije je oskudna. Iako je prije dvije godine došlo do promjene radnopravnog zakonodavstva kada je dogovoreno da se odustane od polovine potraživanja na osnovu toplog obroka i regresa, isplata dugovanja jedino se prema policiji ne poštuje. Nama se ne plaća ni noćni rad, ni rad praznicima i druge kategorije. Prošle godine naša potraživanja iznosila su 12 miliona KM, a Vlada godišnje za to ukupno odvoji do milion i po KM. Ako znamo da tu spadaju i potraživanja prosvjetnih radnika i još nekih službi, to nije dovoljno ni za zatezne kamate", ističe Đono.

On dodaje da Sindikat policije bezuspješno pokušava ostvariti socijalni dijalog sa Vladom, u cilju iznalaženja najboljeg rješenja, ali da se Vlada HNK oglušuje na sve zahtjeve te da policiji ne predstoji ništa drugo nego štrajk.

"Mi ne želimo nikakve nerede, niti želimo da rušimo Vladu, već isključivo želimo socijalni dijalog i poštivanje zakona", zaključuje Đono.