Okončano bezvlašće
37

Policija HNK konačno dobila rukovodstvo: Robert Perić je komesar a Ramiz Hasić zamjenik

G. Š.
Hercegovačka policija je nakon dugogodišnjeg bezvlašća danas konačno dobila svoje rukovodstvo. Bez simboličnog puštanja bijelog dima, Vlada HNK u Mostaru je za komesara policije tog kantona imenovala Roberta Perića, a za njegovog zamjenika Ramiza Hasića.

Čelne ljude hercegovačke policije Vlada je imenovala na prijedlog Nezavisnog odbora za reviziju i imenovanje u HNK, koji je nakon odlučujućeg intervjua tajnim glasanjem izabrao njih kao najbolje kandidate za te pozicije.

Za poziciju komesara policije, kako smo ranije pisali, prijavio se načelnik Terenskog ureda Jug Granične policije BiH Robert Perić, dok su se na poziciju komesara i zamjenika komesara policije prijavili načelnik Operativnog centra MUP-a HNK Ramiz Hasić i načelnik Policijske uprave Konjic Mirsad Subašić.

Međutim nakon tajnog glasanja koje je bilo tijesno za poziciju komesara policije sedam članova Nezavisnog odbora nije ni jednom kandidatu dalo dvotrećinsku većinu, pa je tako sačinjena rang lista prema kojoj su predloženi za komesara policije Perić i Hasić, dok je za zamjenika komesara policije slika glasova jasno odlučila da je to Hasić.

Prema samoj rang listi je već jasno bilo kako će se funkcije podijeliti, što je potvrdila i Vlada HNK službenim imenovanjem Perića za komesara policije HNK, a Hasića za njegovog zamjenika.

Po poslovniku o radu Nezavisni odbor je imena kandidata dostavio u roku od sedam dana ministru MUP-a HNK Slađanu Bevandi (HDZ), te ih je on proslijedio Vladi HNK na imenovanje za današnju sjednicu, gdje je dugogodišnju agoniju okončala Vlada koja već četiri godine radi u tehničkom mandatu na čelu s premijerom Nevenkom Hercegovom (HDZ).

Inače, Hercegovačko-neretvanski kanton je godinama bez komesara policije zbog previranja vladajućih SDA i HDZ-a, te je ove godine upravo njihovim dogovorom izmijenjen zakon o MUP-u HNK, tako da je uveden institut zamjenika komesara policije.

Time se u ovom dijelu naše zemlje napravio nacionalni balans u rukovodstvu policijskih struktura, ali i presedan u funkcioniranju kantonalne vlasti, kojim je HNK prvi u našoj zemlji s policijskim komesarom i njegovim zamjenikom, po uzoru na ustrojstvo MUP-a FBiH.

Podsjetimo da u MUP-u HNK, trenutno, nedostaje više od 250 policijskih službenika, a da od toga u Policijskoj upravi Mostar nedostaju, čak 164 policijska službenika. Međutim novi kadrovi se ne mogu zaposliti, niti dugogodišnji policijski službenici mogu napredovati i biti činovani, pa čak ni oni koji su stekli uslove ne mogu otići u zasluženu penziju bez prvog čovjeka policije.