Potpisan sporazum
325

Policajcima u Kantonu Sarajevo će biti veće plaće, povećana osnovica na 295 KM

Klix.ba
Policijski službenici u Kantonu Sarajevo imat će veće plate, jer će osnovica za obračun od 01. januara ove godine biti 295 KM.

Tako je utvrđeno Sporazumom o osnovici za obračun plaća policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kojeg su danas potpisali premijer KS Elmedin Konaković i predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Mirza Hadžiabdić.

Kako je istakao premijer Konaković, u skladu sa ranije potpisanim Kolektivnim ugovorom između Vlade i ovog sindikata, osnovica za obračun plaće policiji umjesto dosadašnjih 289,5 KM bit će 295 KM, tako da će svoju janurasku plaću policajci dobiti obračunatu s novom osnovicom.

"Vlada Kantona Sarajevo izražava zadovoljstvo, jer je uložila maksimalne napore da se poprave i unaprijede uslovi rada policije. Mnogo je investirano u opremu, osigurali smo i prijem novih ljudi, a posebno nam je drago što policija na terenu u mandatu ove Vlade ima već drugi put povećanje plata“, naglasio je premijer Konaković, nakon potpisivanja ovog sporazuma.

Predsjednik Hadžiabdić je uime članova Sindikata policije KS istakao zadovoljstvo odnosom i socijalnim dijalogom koji su postigli sa aktuelnom Vladom KS te iskazao očekivanja da će se sa ovakvom praksom nastaviti i u budućnosti.

"Očekujemo da ćemo vrlo brzo okončati i izradu određenih zakonskih i podzakonskih akata koja se tiču policije i državnih službenika i namještenika u našem ministarstvu“, kazao je ovom prilikom Hadžiabdić.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić.