Akcija "Dar 1"
374

Policajci uhapšeni zbog korupcije predati sarajevskom tužilaštvu

Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Policajci uhapšeni u akciji "DAR 1" predati su večeras Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Oni se sumnjiče da su počinili više od stotinu krivičnih djela u vezi s primanjem dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebom položaja ili ovlasti.

U akciji MUP-a KS uhapšeno je 17 policijskih službenika, a ova akcija okarakterisana je kao najveći obračun u policijskim redovima u poslijeratnom periodu BiH.

Uhapšeni policajci su: Damir Bihorac, Emrah Hasanspahić, Midhat Muslić, Nizamir Đulović, Alen Delić, Gojko Pećenica, Amel Bulbul, Radenko Palangetić, Aleksandar Đurica, Alen Kozić, Miran Golijanin, Hajrudin Ćalija, Sead Dramalija, Elvir Sipović, Mensur Skenderović, Nedim Gljiva i Alem Ibišević.

Damir Bihorac je, kako se saznaje, bio predmet i u ranijim istragama sarajevske policije za ista koruptivna djela. Među uhapšenima su i članovi uže porodice starijih policijskih službenika.

Neki od 17 uhapšenih su tokom jutrošnjih pretresa i hapšenja pokušali i sakriti novac za koji se sumnja da je stečen ilegalnim radnjama, odnosno onim radnjama za koje se terete.

Nakon što ih u zakonskom roku ispita postupajući tužitelj, očekuje se da za uhapšene bude predložen pritvor ili mjere zabrane o čemu će odlučiti sud.