Goruća tema
19

Policajci u Kantonu Sarajevo posljednji ljekarski pregled imali 2009. godine

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
U MUP-u Kantona Sarajevo (KS) periodični ljekarski pregledi nisu vršeni čak 15 godina. Novije ljekarske preglede imaju samo oni policajci koji su tek primljeni u policijske redove.
Iz Uprave policije MUP-a KS odgovorili su na upit portala Klix.ba koji se odnosi na obavljanje ljekarskih pregleda policijskih službenika. Ova tema se našla u fokusu javnosti nakon što je otkriveno da ljekarski pregledi policijskih službenika u MUP-u Tuzlanskog kantona nisu vršeni 30 godina.

"U periodu od oktobra 2008. godine do marta 2009. godine, izvršen je ljekarski pregled za policijske službenike Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a nakon navedenog perioda je izvršen prijem policijskih službenika koji su prilikom zasnivanja radnog odnosa dostavili ljekarska uvjerenja", kažu nam iz Uprave policije.

Osim toga, u budžetu za 2024. godinu nisu planirana sredstva za obavljanje periodičnih zdravstvenih pregleda policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS.

Dodaju da su 2022. i 2023. godine dva policijska službenika upućena na vanredni ljekarski pregled te su nakon obavljenih pregleda od strane ovlaštene zdravstvene ustanove vraćeni redovnim poslovima i zadacima.

Članom 42. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo propisano je sljedeće:

  • policijski službenik je dužan da se podvrgne redovnom ili periodičnom zdravstvenom pregledu koje organizuje policijski organ u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, u cilju utvrđivanja opšte i posebne zdravstvene sposobnosti za obavljanje poslova i zadataka policijskih službenika,

  • u izuzetnim slučajevima, na obrazložen prijedlog neposrednog rukovodioca, rukovodilac policijskog organa može policijskog službenika uputiti na vanredni zdravstveni pregled uz pribavljeno mišljenje nadležne zdravstvene ustanove,

  • policijski službenik je dužan da se podvrgne vanrednom zdravstvenom pregledu,

  • izuzetno, policijskom službeniku će se omogućiti psihofizički pregled psihologa nakon upotrebe sredstava fizičke sile, a obavezno se šalje na psihofizički pregled psihologa nakon upotrebe vatrenog oružja ili učešća u visokorizičnim akcijama.

Pravilnikom o kriterijima i načinu utvrđivanja zdravstvene sposobnosti policijskih službenika i načinu utvrđivanja zdravstvene sposobnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo uređuju se kriteriji utvrđivanja zdravstvene sposobnosti policijskih službenika u Upravi policije MUP-a KS i kandidata koji se upućuju na ljekarski pregled u proceduri zapošljavanja.

Članom 3. navedenog Pravilnika, propisano je da su zdravstveni pregledi:

  • redovni zdravstveni pregled policijskih službenika Uprave policije koji se obavlja za policijske službenike raspoređene u Specijalnoj policijskoj jedinici – svake dvije godine,

  • periodični zdravstveni pregled policijskih službenika Uprave policije – obavljaju se za sve policijske službenike (izuzev policijskih službenika iz prethodne tačke) – svake četiri godine ili u periodu koji odredi policijski komesar u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima;

  • ljekarski pregled koji se obavlja za kandidate u proceduri zapošljavanja i upućivanja na osnovnu obuku za kadete (prethodni ljekarski pregled),

  • vanredni zdravstveni pregled policijskih službenika Uprave policije – obavlja se za policijskog službenika za kojeg je neposredni rukovodilac uputio prijedlog policijskom komesaru za upućivanje na vanredni zdravstveni pregled.