Obilježili svoj dan
58

Policajci poručili Tuzlacima: Uz nas se uvijek možete osjećati sigurno

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Polaganjam vijenaca i cvijeća na spomen obilježjima u Tuzli je obilježen 22. maj – Dan policije Tuzlanskog kantona. Kako je poručeno, građani se mogu osjećati sigurno uz policajce koji su spremni odgovoriti u svakoj situaciji, što su potvrdili i u vremenu pandemije koronavirusa.

Za razliku od ranijih godina ovog 22. maja na Dan policije Tuzlanskog kantona izostao je defile policijskih službenika, a razlog tome su epidemiološke mjere koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa.

"Obilježavanje ovogodišnjeg Dana policije je na skromniji način nego ranijih godina, zbog restriktivnih mjera od nadležnih tijela i organa koji su proglasili stanje prirodne nesreće uzrokovano koronavirusom. Ispred spomen oblježja položeno je cvijeće što je ujedno i način da se sjetimo kolega koji su dali život za našu domovinu te da kažemo da oni nikada neće biti zaboravljeni", kazala je glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić.

Cvijeće je na spomen obilježja ispred zgrade MUP-a TK i u kompleksu Slana Banja položilo rukovodstvo ministarstva, Uprave policije, predstavnici boračkih udruženja te izvršne i zakonodavne vlasti.

Tom prilikom je poručeno da građani mogu računati na dobro obučenu i profesinalnu policiju koja je spremna u svakom trenutku odgovoriti svim sigurnosnim izazovima, a što su u proteklom periodu pokazali poduzimanjem velikih napora u cilju čuvanja zdravlja stanovništva.

Iako daju svoj veliki doprinos u očuvanju sigurnosti i zdravlja građana, policijski službenici u Tuzlanskom kantonu nemaju izjednačen položaj sa kolegama u drugim kantonima, odnosno njihove i plaće policajaca u Posavskom kantonu su najniže.

"Moja prva sedmica na poziciji ministra je bila takva da smo povećali koeficijent policijskim službenicima i trudit ćemo se da ispoštujemo Zakon o policijskim službenicima te da uskladimo njihove plaće sa onima u ostatku FBiH. Danas imamo situaciju koja je prouzrokovana krizom zbog koronavirusa te zbog toga sada to ne možemo učiniti, ali ćemo pokušati na sve načine položaj policijskih službenika učiniti što boljim", kazao je ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić, ocijenivši policajce najčasnijim i ljudima koji su na ponos svojim roditeljima, prijateljima i poznanicima.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović rad policajaca ocjenjuje izuzetno predanim, posebno u vrijeme migrantske krize te pandemije kornavirusa.

"Pripadnici MUP-a TK svoj posao obavljaju seriozno i nadasve profesionalno. Do sada nismo ni od jedne nevladine organizacije imali primjedbi da su primjenjivali silu u onim okvirima i situacijama kada to nije dozvoljeno za vrijeme migrantske krize. Također, u prethodnoj pandemiji koja je zahvatila čitav svijet pa i TK, maksimalnim svojim angažmanom su dali doprinos da urazumimo građane i da provodimo propise koje su štabovi redovno izdavali", naveo je Tulumović.

Ovogodišnji Dan policije Tuzlanskog kantona u sjeni je afere vezano za imenovanje direktora Uprave policije Safeta Ibrahimovića zbog čega je pokrenuta istraga. Pripadnici Federalne uprave policije u dva navrata su vršili pretrese prostorija Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u cilju izuzimanja dokumentacije koja se vezuje za sporno imenovanje koje je pod budnim okom i međunarodne zajednice.

Resorni ministar Sulejman Brkić navodi da njemu i ostatku policije svi događaji nakon imenovanja novog direktora Uprave policije nisu narušili ugled.

"Rezultate policije ćete imati u narednom periodu i mislim da ćete konačno i vi novinari biti zadovoljni s radom Uprave policije. Iako ministar na to ne utječe, mi u Upravi policije prvi put imamo bosanski duh i o tome treba pričati uz ostale pozitivne stvari. Prvi put imamo vodeće ljude iz tri konstitutivna naroda. To su tri čovjeka kojima u prošlosti ni pero ne možete odbiti", kazao je Brkić koji danas nije želio mnogo komentarisati spomenutu aferu.

I pored svih problema koji im se nameću, policajci su poručili da će i u narednom periodu učiniti sve kako bi na adekvatan način zaštitili zdravlje i imovinu građana Tuzlanskog kantona.