Ubistvo političara Ante Malića
0

Policajci osumnjičeni za pomaganje Ćerdiću u bjekstvu

SRNA
Odsjek za unutrašnju kontrolu MUP-a Livanjskog kantona provodi istragu protiv nekoliko policajaca iz Tomislavgrada koji se sumnjiče da su pomagali u bjekstvu kolegi Andriji Ćerdiću, nakon što je ubio potpredsjednika HSS-NHI BiH Antu Malića, potvrđeno je u MUP-u.

Portparol Uprave policije MUP-a Ivica Vrdoljak rekao je Srni da će istraga biti završena ove sedmice i da policajci nisu suspendovani, ali da će protiv njih, ako se utvrdi da su bili umiješani, biti preduzete mjere propisane zakonom.

Vrdoljak nije mogao da kaže o kojim policajacima je riječ, čiju je disciplinsku odgovornost i sudsko procesuiranje tražio predsjednik HSS-NHI BiH Ante Čolak.

Čolak je potvrdio Srni da HSS-NHI zahtijeva progon svih službenih lica Policijske uprave Tomislavgrad i kantonalnog MUP-a u Livnu koji nisu postupili u skladu sa pravilima službe i po zakonu nakon ubistva Malića.

On je naveo da postoje nepobitne činjenice i dokazi da je više policajaca i odgovornih lica MUP-a pomagalo ubici i potragu za njim usmjeravalo u pogrešnom smjeru i upozorio Odsjek za unutrašnju kontrolu kantonalnog MUP-a da zakonske propise primjenjuju u potpunosti i da ništa što se odnosi na slučaj ubistva Malića neće biti zataškano.

Čolak je najavio da će HSS-NHI BiH pokrenuti krivični postupak protiv svih odgovornih u kantonalnom MUP-u ako MUP i Tužilaštvo ne budu radili po službenoj dužnosti ono što je u njihovoj nadležnosti i dodao da Predsjedništvo stranke i Evropska policijska misija u BiH prate sve faze ovog slučaja.

Optužnica tereti policajca Andriju Ćerdića (42) da je 16. aprila 2011. godine u kafiću "Tip" u Tomislavgradu pod uticajem alkohola pucao u Antu Malića (46), koji je preminuo od posljedica ranjavanja. Ćerdić je nakon toga pobjegao i dva dana se skrivao u tuđoj kući u koju je provalio.