Jednomjesečni pritvor
99

Policajci osumnjičeni za korupciju privedeni u KPZ Sarajevo, posebne ćelije za njih

Dž. L.
Ukupno 17 policajaca osumnjičenih za korupciju, kojima je večeras Općinski sud u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor, privedeni su u Kazneno popravni zavod Sarajevo gdje su posebno za njih obezbijeđene prostorije.
Kako saznajemo, dio zatvorenika iz Sarajeva premješten je u Odjeljenje KPZ-a u Ustikolini, a kako bi se obezbijedile posebne ćelije u KPZ Sarajevo za osumnjičene policajce.

Policajci su večeras prvenstveno u grupama privedeni u prostorije sudske policije, federalne policije i MUP-a Kantona Sarajevo na zadržavanje, odakle su premješteni u pritvorske ćelije.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Kako je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica Općinskog suda u Sarajevu Amra Hodžić, za 17 osumnjičenih policajaca određen je jednomjesečni pritvor, dok je za jednog osumnjičenog određena mjera zabrane obavljanja i poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je pritvor za njih zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ponavljanja krivičnog djela i uznemirenja javnosti, dok je za jednog policajca predložen pritvor i zbog opasnosti od bjekstva.

Podsjetimo da su policajci uhapšeni uhapšeni 12. augusta u akciji Dar 1 nakon višemjesečne istrage i prikupljanja dokaza, a sve s ciljem odlučne borbe protiv kriminala i korupcije u vlastitim redovima. Akcija je provedena u saradnji MUP-a KS, OSA-e, Tužilaštva KS i PU Istočno Sarajevo.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Osumnjičeni policajci se terete za krivična djela u vezi s korupcijom, odnosno primanjem raznih oblika koristi i dara za činjenje protuusluga i sticanje protupravne imovinske koristi te zloupotrebu položaja.