FMUP
0

Policajci napadnuti 61 put za šest mjeseci ove godine

FENA
U prvih šest mjeseci ove godine policajci u Federaciji BiH napadnuti su 61 put, što je manji broj za devet posto nego u istom periodu 2008., saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Od tog broja, 25 puta je policija napadnuta prilikom intervencija kod narušavanja javnog reda i mira,12 puta u kontroli saobraćaja, osam dok je preduzimala ostale radnje, pet puta kad je hapsila izgrednike, četiri puta u pokušaju sprječavanja izgrednika da izvrše krivično djelo, tri puta prilikom utvrđivanja identiteta te po dva puta prilikom privođenja i zadržavanja prekršilaca i kod asistiranja kolegama policajcima.

Napadači su fizički napali policajce 54 puta, a to je za 14,9 posto više nego lani u istom periodu, mada je samih napadača u tim izgredima bilo manje za 37,2 posto.

Protiv napadača su podnesena 52 službena izvješća o počinjenom kaznenom djelu, što je manje za 3,7 posto, osam prekršajnih naloga - manje za 42,9 posto i šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a to je isti broj kao i u prvom polugođu 2008.

Posljedice ovih napada su 47 povrijeđenih policajaca (11,4 posto manje).

Najviše, 13 povrijeđenih, bilo je u Kantonu Sarajevo, po osam u Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom, šest u Hercegovačko-neretvanskom, pet u Tuzlanskom, tri u Posavskom, dva u Zapadnohercegovačkom i po jedan u Kantonu 10, kao i u sjedištu Federalne uprave policije.

Jedan policajac u Unsko-sanskom kantonu je teže ozlijeđen u ovim napadima izgrednika.

Tokom prvih šest mjeseci 2009. policajci su pružili 1.975 različitih asistencija, a to je za sedam posto više nego u istom razdoblju 2008., saopćeno je.