Interna istraga
0

Policajci koji su uhapsili novinarku Nidžaru Ahmetašević počinili "težu povredu dužnosti"

G. M.
Istraga koja je provedena unutar MUP-a KS utvrdila je da postoje osnovi sumnje da su policajci, koji su početkom marta ove godine uhapsili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević, počinili "težu povredu službene dužnosti".

Naime, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo provelo je unutrašnju istragu povodom događaja od 6. marta 2021. godine.

Utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da su oba policijska službenika Treće PU, PS Novo Sarajevo, koji su intervenisali u predmetnom događaju, počinili težu povredu službene dužnosti propisane Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, a to je neizvršavanje, nesavjesno, nepravovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka.

Izvještaj o provedenoj unutrašnjoj istrazi dostavljen je u daljnju nadležnost disciplinskom tužiocu u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, radi podnošenja zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i utvrđivanja disciplinske odgovornosti policijskih službenika pred nadležnom disciplinskom komisijom.

O provedenoj istrazi upoznat je i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo, koji je na svojoj redovnoj sjednici održanoj jučer potvrdio ocjenu navedenu u predmetnom izvještaju, saopćeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću Ureda policijskog komesara Uprave policije MUP-a KS.