BiH
0

Policajci iz BiH na seminaru u Egiptu

FENA
Ahmed Elsayed Khattab
Ahmed Elsayed Khattab
Ambasador Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovini Ahmed Elsayed Khattab primio je danas u Ambasadi te zemlje u Sarajevu pripadnike policijskih službi u BiH koji danas putuju u Egipat radi učešća na seminaru pod nazivom "Ilegalna imigracija".

Ovaj edukativni kurs, zamišljen u okviru borbe protiv raširene pojave ilegalnih imigracija, organizirala je i finansira egipatska vlada kao vid tehničke saradnje i pomoći prijateljskom narodu Bosne i Hercegovine, naznačila je u pozivu zvanicama egipatska ambasada.

Bosanskohercegovački pripadnici policijskih službi, njih 20, putuju danas i ostat će u Egiptu do 23. januara. To su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, državne Službe za poslove sa strancima, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Policije Distrikta Brčko.

Svevlad Hoffmann, šef bosanskohercegovačkog Odjeljenja za kontrolu prelaska državne granice, zahvalio je u njihovo ime domaćinima i naglasio da je učešće bh. policajaca dodatni korak u suradnji dviju zemalja.

BiH je jedna od glavnih balkanskih tranzitnih destinacija za ilegalne imigrante na putu ka zapadnoj Evropi. S druge strane, Egipat je "izvoznik" ilegalnih imigranata jer se i oni s jugoistoka Azije nastoje domoći Evrope preko ove zemlje, izjavio je tokom današnjeg prijema ambasador.