Zloupotreba ličnih dokumenata
0

Policajac Mladen Smiljanović u pritvoru

Sarajevo-x.com
Šef Policije Distrikta Brčko Goran Lujić suspendovao je policajca Mladena Smiljanovića, uhapšenog u okviru istrage koje Tužilaštvo BiH vodi na razotkrivanju zloupotrebe ličnih dokumenata u okviru sistema CIPS.

Smiljanović je uhapšen prije tri dana u zajedničkoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i policije Brčko Distrikta, te je osumnjičen za krivična djela-organizovani kriminal iz člana 250. stav 2. KZ BiH i primanje dara ili drugog oblika koristi iz člana 374. stav 1. KZ Brčko Distrikta BiH.

Odluka od suspenciji donesena je do okončanja krivičnog postupka, saopćili su iz Policije Brčko Distrikta gdje je osumnjičeni Smiljanović radio kao kontakt osoba Interpola.

Mladen Smiljanić je osumnjičen za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi. U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da je osumnjičeni Smiljanić bio član zločinačke organizacije i da je zajedno s ostalim članovima poduzimao aktivnosti u pribavljanju ličnih dokumenata Bosne i Hercegovine osobama koje su za to bile zainteresirane.

Osumnjičeni Smiljanić je kako se navodi u prijedlogu za određivanje pritvora od juna do septembra 2008. kontaktirao izvjesne osobe da bi im ponudio vraćanje privremeno oduzetih dokumenata a za tu uslugu zatražio je određeni iznos.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Smiljanić počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Osim toga, Sud je odredio pritvor osumnjičenom Smiljaniću zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, odnosno da bi mogao sakriti ili uništiti dokaze i tragove bitne za ovaj postupak, saopćeno je iz Suda BiH.