Vozači oprez!
49

Poledica i ugaženi snijeg stvaraju probleme u saobraćaju: Pogledajte kakvo je stanje na cestama

M. G.
Ugaženi snijeg na putu za Bjelašnicu (Foto: Klix.ba)
Ugaženi snijeg na kolovozu na putu za Bjelašnicu (Foto: Klix.ba)
Zbog obilnih snježnih padavina, kao i ugaženog snijega i poledice, na brojnim saobraćajnicama u BiH saobraća se usporeno, a iz BiHAMK-a pozivaju vozače na oprez i obavezno posjedovanje zimske opreme.

"Na pojedinim dionicama u višim predjelima upozoravamo na ugažen snijeg i poledicu, a izdvajamo puteve: Priluka-Glamoč-Mliništa, Koprivnica-Kupres-Šuica-Livno, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča-GP Hum, Han Pijesak-Vlasenica, Trebinje-GP Klobuk i Jablanica-Posušje (Blidinje), kao i šire područje Romanije. Na ovim dionicama za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca. U jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara i jak vjetar koji nanosi snijeg na kolovoz, pa je i vidljivost mjestimično smanjena", saopćeno je iz BiHAMK-a.

Upozorili su i na povećanu opasnost od odrona na brojnim dionicama.

"Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog učestalih odrona izdvajamo puteve: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf i Bugojno-Kupres, kao i prevoje Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje)", dodaju iz BiHAMK-a.

Zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most iz pravca Ključa, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

"U toku su i radovi na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići, a na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta", navode iz BiHAMK-a.