{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Polaganjem vijenaca pred Vječnom vatrom obilježen Dan državnosti BiH

F
25.11.2006. u 10:46
0
0
Polaganjem vijenaca pred Vječnom vatrom obilježen Dan državnosti BiH
0
Polaganjem vijenaca pred Vječnom vatrom obilježen Dan državnosti BiH
Foto: Arhiv
Polaganjem vijenaca ispred Vječne vatre u Sarajevu te odavanjem počasti minutom šutnje svim poginulim borcima antifašističke borbe, brojne delegacije rano jutros obilježile su 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Vijence su položili, kao i do sada samo dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić, predstavnici Federacije BiH, Kantona i Grada Sarajevo, SUBNOR-a te boračkih organizacija.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra kako budućnost naše zemlje treba graditi na temeljima ZAVNOBiH-a. On je baziran na ideji da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih, kao što je to slučaj danas. Zato su, naglašava Komšić, temelji ZAVNOBiH-a i istorija i budućnost BiH.

Komentirajući već tradicionalno odbijanje obilježavanja 25. novembra predstavnika Republike Srpske, Komšić je naveo stav trećeg člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića kako sam datum i Dan državnosti BiH nisu sporni, već nepostojanje jedinstvenog zakona o državnim praznicima.

On očekuje da će taj zakon biti usvojen u narednoj godini, nakon čega bi obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovala sva tri člana Predsjedništva BiH.

Potpredsjednik Federacije BiH Šahbaz Džihanović ocjenjuje kako zasjedanje ZAVNOBiH-a i dokumenti tada doneseni predstavljaju temelje na kojima je vraćena državnost Bosne i Hercegovine, ali i temelje moderne BiH.

"Deklaracija tada usvojena, u kojoj je osigurana ravnopravnost sva tri naroda u BiH i njena formulacija po kojoj je BiH zajednica udruženih naroda, jeste formula za rješavanje ključnih problema BiH. Osiguravanje ravnopravnosti svih njenih naroda jedini je put izgradnje i budućnosti BiH", kazao je Džihanović.

Za njega negiranje odluka ZAVNOBiH-a znači neprihvatanje BiH kao zemlje ravnopravnih građana i neprihvatljiv odnos prema svakom bh. građaninu, jer ZAVNOBiH predstavlja trajne vrijednosti koje osiguravaju opstojnost naše države.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac podsjetila je, obračajući se prisutnima, kako se 25. novembar obilježava kao dan obnove bosanskohercegovačke državnosti. Godine 1945. upaljena je Vječna vatra koja gori kao vječni plamen sloboradske ideje ovog grada, naglasila je gradonačelnica.

"Nakon 1948. godine odluke ZAVNOBiH-a označile su obnovu bh. državnosti i vraćanje ove zemlje samoj sebi. To nije došlo samo od sebe – rezultat je to angažmana brojnih boraca i davanja vlastitih života u antifašističkoj borbi. Zato treba odati počast svim borcima antifašistima, kao i svim žrtvama fašizma", kazala je Borovac.

Ona smatra da neprihvatanje i negiranje državnosti BiH nije adekvatan izraz volje njenih građana. U cilju poštovanja historije te njenih građana i naroda, svi bi trebali obilježavati Dan državnosti BiH te opstojnost države zagarantovanu i parafiranjem Daytonskog sporazuma.

Brojne delegacije tokom dana će položiti cvijeće i vijence na nekoliko sarajevskih grobalja i mezarja, odajući tako počast svima koji su svoje živote položili za opstanak državnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: