BiH
0

Polaganjem cvijeća odata počast prvim žrtvama ratnog Sarajeva

FENA
Edina Dilberović, sestra Suade Dilberović
Edina Dilberović, sestra Suade Dilberović
Polaganjem cvijeća na Most "Suade i Olge" predstavnici Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo te općina obilježili su danas 6. april, Dan grada Sarajeva i prisjetili se prvih žrtava ratnog Sarajeva.

Simboličnim bacanjem cvijeća u Miljacku, predstavnici spomenutih institucija, članovi porodica i građani odali su počast prvim žrtvama rata Suadi Dilberović i Olgi Sučić, poginulim 1992. godine.

Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Predrag Mitrović kazao je kako se ove godine navršava petnaest proljeća od kada je pucanj u dvije hrabre žene označio pucanj u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu te pucanj u univerzalnu vrijednost slobodarskog svijeta.

"Dubrovčanka Suada i Sarajka Olga metafore su ljudskoga prkosa, heroine čije sudbine svjedoče da duh slobodarskog Sarajeva i dalje živi. Zato, neka nikada ne zgasne ideja mira za koju su združene u neizbježnom trenutku smrti živote dale ove heroine", kazao je Mitrović.

Polaganju cvijeća prisustvovali su i predstavnici Grada Dubrovnika, Vijeća bošnjačke manjine Dubrovnika, Grada Podgorice te Grada Beča.

Delegacija Grada Sarajeva danas će zajedno s delegacijama drugih bh. institucija položiti cvijeće i na Spomen-park Vraca, Šehidsko mezarje Kovači, mezar prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića te Trg ZAVNOBiH-a i odati tako počast svim šehidima i poginulim borcima grada.