Sarajevo
252

Polaganjem cvijeća na mezarju Kovači obilježen Dan osnivanja Patriotske lige BiH

Dž. L.
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima, palim borcima i Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Predsjedništva BiH na mezarju Kovači u Sarajevu obilježena je 29. godišnjica i Dan Patriotske lige BiH i Zelenih beretki BiH.

Okupljeni su se prisjetili značaja Patriotske lige koja je osnovana u junu 1991. godine kako bi se od agresora odbranili ne samo građani Sarajeva, već i cijele BiH.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Čestitam Dan osnivanja Patriotske lige i odluke da se brani država BiH, njena državnost i hiljadugodišnja tradicija suživota na ovim prostorima, kao odluka da se brane svi građani BiH", rekao je Salko Bukvarević, ministar za pitanje boraca i indalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Kako su poručili brojni prisutni, neophodno je odati počast poginulima, ali i poštovanje preživjelim članovima Patriotske lige zbog svega što su učinili za BiH.

Predsjednik Udruženja Zelenih beretki Muhamed Švrakić također se obratio prisutnima podsjetivši na ulogu Zelenih beretki u odbrani BiH. On je poručio prisutnima kako treba biti više okupljanja kakvo je današnje okupljanje na mezarju Kovači koje je postalo tradicija.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

I u drugim gradovima BiH danas je obilježen Dan Patriotske lige BiH čiji pripadnici su prvi stali u odbranu, prihvatajući prvi udar napada na međunarodno priznatu državu BiH, nakon čega je uslijedilo formiranje Teritorijalne odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Amir Kulaglić danas je uputio javnu čestitku kazavši da je ključnu ulogu u odbrani i očuvanju naše zemlje Patriotska liga pokazala u najtežim trenucima za BiH, a kao temeljna boračka organizacija nastavila je i nakon rata njegovati vrijednosti i tekovine na kojima počivaju država i multietničko društvo BiH.