Vrijeme je za promjene
122

Pola populacije u BiH čine žene, no samo ih je petina na vlasti

S.H.P.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Zakon o ravnopravnosti spolova u našoj zemlji jasno propisuje obavezu državnih tijela na svim nivoima vlasti da osiguraju ravnopravnu zastupljenost oba spola na svim nivoima vlasti. Međutim, u našoj zemlji samo petina žena nalazi se na vlasti.

Bosna i Hercegovina je usvojila Gender akcioni plan za period 2018-2022, a akcioni planovi na nivou kantona usvojeni su samo u dva kantona: Kantonu Sarajevo i Srednjobosanskom kantonu krajem 2019. godine, čije usvajanje je podržao Gender centar Federacije BiH u saradnji sa civilnim društvom.

Gender akcioni planovi trebaju poslužiti kao osnov za dosljednu primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova, a značaj kantona u osiguravanju ravnopravnosti spolova je prepoznat i u Gender akcionom planu Bosne i Hercegovine.

Državnim GAP-om prepoznate su prioritetne oblasti u kojima je neravnopravnost spolova najviše izražena.

"Među tim oblastima je i učestvovanje u javnom životu i donošenju odluka. O zastupljenosti žena u pomenutim oblastima govori i podatak da prosječna zastupljenost žena u vladama kantona iznosi 14,49 posto", stoji u saopćenju.

Najveći procenat zastupljenosti žena je u vladama Bosansko-podrinjskog kantona i Kantona Sarajevo u procentu od 25 postom.

Niskom zastupljenošću žena direktno se krši član 20. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, te je potrebno preduzeti mjere kojima će se ispoštovati odredba o zastupljenosti manje zastupljenog spola u procentu od 40 posto.

"Potrebno je što prije pristupiti izradi gender akcionih planova na svim kantonima kako bi se osiguralo adekvatno provođenje međunarodnih standarda u oblasti ravnopravnosti spolova. Gender akcioni plan kao strategija sadrži niz programskih mjera za uspostavljanje ravnopravnosti spolova u oblasti rada, obrazovanja, nasilja u porodici, zdravlja, socijalne zaštite, javnog života i donošenja odluka. Osim toga potrebno je uključiti i organizacije civilnog društva u proces izrade gender akcionih planova", rekla je Amina Dizdar iz Sarajevskog otvorenog centra.

Kako navode veliki broj ovih organizacija posjeduje ekepsrtiu u ovim oblastima i mogu doprinijeti veliki broj organizacija posjeduje ekspertizu u ovim oblastima i mogu doprinijeti izradi kvalitetne strategije za unaprijeđenje životnog standarda žena, ali i LGBTI osoba.

"Gender akcioni planovi nisu nikakav hir organizacija civilnog društva, niti nešto što iziskuje dodatna finansijska sredstva. Usvajanje gender akcionih planova su obaveza svih nivoa vlasti i provođenje mjera predviđenih gender akcionim planom predstavljaju obaveze nadležnih institucija koje spadaju u okvire njihovog redovnog djelovanja, "rekla je Amina Dizdar iz Sarajevskog otvorenog centra.

Iz Centra su pozvali vlasti u kantonima koji još uvijek nisu usvojili gender akcione planove, da to učine kako bi se uspostavila rodna ravnopravnost bez koje se ne možemo nazvati modernim društvom.