Gras stupa u štrajk
0

Pola miliona Sarajlija u ponedjeljak bez javnog prevoza?

SRNA
Radnici sarajevskog javnog preduzeća GRAS u ponedjeljak ujutru, 26. jula, stupit će u generalni štrajk i time oko pola miliona građana ostaviti bez javnog gradskog prevoza, najavio je Hajrudin Papić, predsjednik Sindikata vozača u ovoj firmi.

Na ovakav potez radnici GRAS-a odlučili su se jer još nisu primili junsku platu, prošlogodišnji i ovogodišnji regres, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Radnici od Vlade Kantona Sarajevo traže da im plate isplaćuje do 15. u mjesecu i da ih tretira kao i ostale budžetske korisnike. 

"Ako do ponedjeljka u četiri sata ujutro svim radnicima GRAS-a ne budu uplaćene junske plate, stupamo u generalni štrajk. U četiri sata ujutro okupićemo se u krugu GRAS-a u naselju Alipašino polje i započećemo štrajk. Kompletan gradski saobraćaj biće blokiran", istakao je Papić i dodao da radnici GRAS-a ne traže ničiju smjenu, nego samo ono što im po zakonu i pripada.

Zbog, kako tvrde u Sindikatu, nekorektnog odnosa Vlade Kantona Sarajevo prema GRAS-u, koja je ujedno i osnivač ovog preduzeća, radnici su u danas organizovali i petominutni štrajk upozorenja, odnosno na pet minuta su zaustavili sva vozila u gradskom saobraćaju.