Ministarstvo obrazovanja i nauke
0

Pola miliona KM za 20.000 prvačića romske i drugih manjina

FENA
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u ovoj će školskoj 2012./2013. godini realizirati program finansijske podrške prvačićima u osam kantona na području Federacije BiH, u koji su uključena i djeca romske populacije i drugih manjina.

Potvrđeno je to Feni u ovom Ministarstvu, uz napomenu da je riječ o nabavci besplatnih udžbenika za prvačiće u osnovnim školama osam kantona, u kojima su kantonalna ministarstva obrazovanja izrazila spremnost da zajedničkim sredstvima učestvuju u ovom programu. U njemu jedino neće učestvovati Kanton 10 i Zapadnohercegovački kanton koji nisu izrazili želju za učešćem u ovom programu.

Za taj je program, kojim je obuhvaćeno oko 20.000 mališana, ovo Ministarstvo iz budžeta izdvojilo oko pola miliona KM.

U toku je realizacija i programa podrške 56 romskih udruženja za projekte školovanja djece romske nacionalnosti i drugih nacionalnih manjina u iznosu od 100.000 KM.

Također, od ove godine Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke već će narednih dana realizirati projekt podrške školovanju najtalentiranije djece romske nacionalnosti i drugih nacionalnih manjina u osnovnim i srednjim školama, u vidu jednokratne novčane pomoći, odnosno stipendija.

Već je u toku prikupljanje podataka iz nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja o broju najtalentiranijih Roma i pripadnika drugih nacionalnih manjina koji će biti obuhvaćeni ovim projektom.

Iz ovog ministarstva naglašavaju da su sredstva za nabavku udžbenika namijenjenih prvačićima već uplaćena.

Osnovno obrazovanje zakonom je obavezno i besplatno, a kantoni kojima pripada nadležnost u oblasti obrazovanja dužni su obezbijediti besplatne udžbenike.