{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pola miliona KM za 20.000 prvačića romske i drugih manjina

F
30.8.2012. u 15:20
0
0
Pola miliona KM za 20.000 prvačića romske i drugih manjina
0
Pola miliona KM za 20.000  prvačića romske i drugih manjina
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u ovoj će školskoj 2012./2013. godini realizirati program finansijske podrške prvačićima u osam kantona na području Federacije BiH, u koji su uključena i djeca romske populacije i drugih manjina.
Potvrđeno je to Feni u ovom Ministarstvu, uz napomenu da je riječ o nabavci besplatnih udžbenika za prvačiće u osnovnim školama osam kantona, u kojima su kantonalna ministarstva obrazovanja izrazila spremnost da zajedničkim sredstvima učestvuju u ovom programu. U njemu jedino neće učestvovati Kanton 10 i Zapadnohercegovački kanton koji nisu izrazili želju za učešćem u ovom programu.

Za taj je program, kojim je obuhvaćeno oko 20.000 mališana, ovo Ministarstvo iz budžeta izdvojilo oko pola miliona KM.

U toku je realizacija i programa podrške 56 romskih udruženja za projekte školovanja djece romske nacionalnosti i drugih nacionalnih manjina u iznosu od 100.000 KM.

Također, od ove godine Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke već će narednih dana realizirati projekt podrške školovanju najtalentiranije djece romske nacionalnosti i drugih nacionalnih manjina u osnovnim i srednjim školama, u vidu jednokratne novčane pomoći, odnosno stipendija.

Već je u toku prikupljanje podataka iz nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja o broju najtalentiranijih Roma i pripadnika drugih nacionalnih manjina koji će biti obuhvaćeni ovim projektom.

Iz ovog ministarstva naglašavaju da su sredstva za nabavku udžbenika namijenjenih prvačićima već uplaćena.

Osnovno obrazovanje zakonom je obavezno i besplatno, a kantoni kojima pripada nadležnost u oblasti obrazovanja dužni su obezbijediti besplatne udžbenike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: