Sarajevo
0

Pola miliona KM za 10 organizacija civilnog društva

FENA
U prostorijama Uprave Grada Sarajeva u utorak su potpisani ugovori između 10 organizacija civilnog društva i Grada Sarajeva za provedbu Projekta "Jačanje lokalne demokratije II - LOD II".

Ovaj projekt zajednički realiziraju UNDP BiH i Grad Sarajevo s ciljem rješavanja aktuelnih problema iz oblasti socijalne inkluzije, neformalnog obrazovanja mladih te prevencije nasilja.

Na raspisani konkurs prijavljena su 72 projekta, a njih 11 je izabrano. Za realizaciju izabranih projekata izdvojeno je 523.120,57 KM uz učešće Grada Sarajeva s 10 posto od ovog iznosa.

"Podrška ovim projektima pokazuje spremnost Grada Sarajeva da unaprijedi i intezivira suradnju s civilnim društvom, a u svjetlu Sporazuma o saradnji Grada Sarajeva i organizacija civilnog društva koji je usvojen na sjednici Gradskog vijeća u decembru 2010.", rekao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Predstavnik UNDP-a Samir Omerefendić istakao je da je cilj ovog projekta daljnji razvoj suradnje između jedinica lokalne samouprave i nevladinog sektora.

"Ukupan iznos koji UNDP izdvaja za ovaj projekt je 1,5 miliona eura i bit će realiziran u suradnji s 15 općina", dodao je Omerefendić.

Organizacije koje su danas potpisale ugovore su: "Edus", Fondacija lokalne domokratije, COOR, Udruženje "Život sa Down syndromom", "Altius", "KULT", Udruženje za podršu osoba s intelektualnim poteškoćama "Oaza", Savez "Sumero", Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje XY i SPKD "Prosvjeta".