Projekat Evropske komisije
0

Pola miliona eura za unapređenje socijalnog dijaloga

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu je danas svečano obilježen početak provođenja projekta "Unapređenje razvoja i kapaciteta socijalnog dijaloga i socijalnih partnera u BiH", koji će sa pola miliona eura finansirati EU.

Vođa projektnog tima EU Bela Benjo kao ciljeve jednogodišnjeg projekta naveo je obezbjeđenje podrške pri formiranju funkcionalnog ekonomsko-socijalnog savjeta na nivou BiH, u saglasnosti sa Konvencijom Međunarodne organizacije rada i najboljim praksama EU, te promovisanje socijalnog dijaloga.

Marija Hohli iz Delegacije Evropske komisije u BiH precizirala je da će projekt "Unapređenja razvoja i kapaciteta socijalnog dijaloga i socijalnih partnera u BiH" biti finansiran sredstvima iz IPA fonda 2007.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Damir Dizdarević naveo je da su glavni korisnici projekta socijalni partneri - sindikati i poslodavci.

"Krajnji cilj projekta usmjeren je na ekonomsku reintegraciju BiH putem odgovorne politike rada", istakao je Dizdarević.

Direktor Asocijacije poslodavaca BiH Remzo Bakšić podsjetio je da je BiH, na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, bila dužna osnovati socijalno-ekonomski savjet do kraja septembra 2008. godine, ali da to ni do danas nije učinjeno.

"Potrebno je da sa našim partnerima u institucijama počnemo da  razgovaramo o socijalnim i ekonomskim te radnim politikama, kako bi BiH u ekonomskom i demokratskom smislu napravila iskorak", poručio je Bakšić.
Predsjednik Konfederacije sindikata BiH Edhem Biber istakao je značaj vođenja socijalnog dijaloga, koji, kako je objasnio, većim grupama civilnog društva treba da omogući da zajedno sa institucijama vlasti učestvuju u formiranju socijalnih politika.

Očekuje se da projekt omogući utvrđivanje potencijala i sadržaja socijanog dijaloga na nivou BiH i promoviše izgradnju kapaciteta za konstruktivana angažman socijalnih partnera, te da rezultira akcionim planom za angažman socijalnih partnera.