Još uvijek na početku
14

Pokušali, pa posustali: BiH treba novu reformu javne uprave na putu ka EU

L. S.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Na održanoj konferenciji u Sarajevu, posvećenoj pitanju reforme javne uprave kao preduslova za evropeizaciju Bosne i Hercegovine, razmotreni su potezi neophodni za evropski put.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH), u saradnji sa Uredom koordinatora za reformu javne uprave, uz podršku Švedske, organizovao je regionalnu konferenciju pod nazivom "Dvije decenije reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini – (ne)naučene lekcije".

Na konferenciji se diskutovalo o dostignućima dosadašnjeg procesa reforme javne uprave, sa posebnim fokusom na naučene lekcije, te su razmotreni naredni koraci u svjetlu predstojeće faze procesa pridruživanja Evropskoj Uniji.

Osim toga, TI BiH je na konferenciji predstavila rezultate istraživanja javnog mnijenja o percepciji korupcije u javnoj upravi, zadovoljstvu građana njenim radom i načinom na koji se troše javna sredstva.

"Ocjena Evropske komisije govori sama za sebe. Nakon 20 godina javne reforme, BiH se nalazi na početku. Ako gledamo uzroke i razloge zašto je to tako možemo posmatrati dva razloga teoriji i praksi. Dakle, odsustvo političke volje i nedostatak kapaciteta”, istaknuo je Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH.

Podsjeća i na veoma visok nivo korupcije, što se, također, negativno odražava na stanje u javnoj upravi.

"Imamo akcione odluke, strateški plan, provedbene dokumente, ali to još nije dovoljno da bi se napravili vidljivi rezultati. Druge dvije stavri koje nedostaju su finansijska sredstva i, nažalost, imamo još blokiran fond za reformu javne uprave, ali domaće vlade nemaju dovoljno finansijskih sredstava za reformske projekte. Rekao bih da se tu očekuje jedna vidljivija podrška Evropske unije, ali, s druge strane, i ispunjavanje uslova kad su u pitanju domaće vlast", naveo je Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave.

Konferencija je prilika da se ocijeni i učinjeno i neučinjeno, stava je i ambasador Švedske u BiH, Helena Lagerlöf.

“Kada je ovaj proces počeo, prije nekih 10-ak godina, napravljeni su značajni pomaci. Međutim, u zadnje vrijeme taj napredak je posustao, tako da smo danas ovdje da vidimo šta se dešava i šta možemo učiniti”, kaže Lagerlöf.

“EU je do sada BiH pomogla sa preko 200 projekata na ovom putu. Dosta je već urađeno, ali ostaje puno da se uradi kako bi BiH imala javnu upravu koja je profesionalna, koja se zasniva na zaslugama i učinku i u kojoj se vrši praćenje radnog učinka”, zaključuje Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH.

Tokom konferencije je predstavljen i zbornik radova koji sadrži analize akademika i stručnjaka iz oblasti reforme javne uprave koje se bave izazovima, strategijama i napretkom reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini tokom prethodne dvije decenije.