{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Pokupili oko pet kilograma šprica i igala na M. Dvoru

S
3.8.2011. u 18:10
0
104
Pokupili oko pet kilograma šprica i igala na M. Dvoru
0
Udruženje građana "Proi" iz Sarajeva već godinama nastoji pomoći intravenoznim narkomanima, odnosno bar ih spasiti od toga da sebi i svojoj porodici dodatno zagorčaju život.
Emir Kadrović iz ovog udruženja kaže kako je njihov cilj da narkomanima obezbijede sterilni materijal, igle i šprice, te da ih zaštite od eventuale zaraze hepatitisom ili HIV-om. "Proi" organizuje i akcije u kojima, u ruševnim objektima, gdje se okupljaju narkomani, pokupe korištene igle i šprice, a ostavljaju im i nove. Jednu takvu akciju su organizirali i u srijedu u ruševnom objektu na Marijin Dvoru u ulici Hiseta.

"Osjećamo se naravno dužnim i očistiti te objekte od korištenog materijala kao što su šprice, igle, a nađe se tu i različitih konzervi, kašika i svega onog što oni koriste. Danas smo prikupi oko pet kilograma tog materijala. Pokušavali smo očistiti i neke druge objekte gdje se ovi ljudi okupljaju, ali nismo dobili dozvolu da uđemo u njih. Mi na ovom programu radimo već pet godina", rekao je Kadrović za Sarajevo-x.com.

Sjedište ovog udruženja je u Tešanjskoj ulici na broju 3. Na tu adresu se svakodnevno obraća veliki broj intravenoznih narkomana kako bi dobili sterilne šprice i igle, potpuno anonimno.

"Mi imamo i saradnju sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, odnosno sa Infektološkom klinikom gdje upućujemo te ljude na potpuno anonimne preglede. Tu mogu uraditi markere na hepatitis B i C, na sifilis, mogu se testirati na HIV", rekao je Kadrović.

U "Proi" dolaze narkomani različite starosne dobi, najčešće od 25 godina i stariji, a broj muškaraca i žena je isti, s tim što su žene dosta stidljivije, pa uglavnom pošalju nekog muškarca da im nabavi sterilni pribor, kažu u ovom udruženju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: