Nakon afere
36

Pokretnu bolnicu koju su demontirali u RS-u prodali Turskoj za duplo više novca

A. D.
Pokretna bolnica koja je bila nabavljena za Republiku Srpsku, a potom vraćena, zbog odugovlačenja sa procedurama u Agenciji za lijekove BiH, prodata je u Tursku, za duplo više novca.

Vlasnik TR Bratunac i firme Balkan Global Slaven Ristić potvrdio je za RTRS da je bolnicu prodao za 4,8 miliona eura.

Podsjetimo, Javno tužilaštvo RS-a formiralo je predmet u vezi sa nabavkom pokretne bolnice, a koju je sproveo Institut za javno zdravstvo RS-a.

Pokretna bolnica koju je Republika Srpska platila 4,3 miliona maraka uklonjena je iz Zalužana kod Banje Luke.

Pokretna bolnica predmet je istrage, a policija Republike Srpske iz više institucija izuzela je dokumentaciju u vezi s nabavkom. U Narodnoj skupštini Republike Srpske u ponedjeljak je čak došlo do incidenta, umalo i tučnjave između poslanika.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ga je Ristić obavijestio da je mobilna bolnica, koju je Vlada Srpske trebala da nabavi po cijeni od 4,3 miliona maraka, prodata za oko pet miliona eura Turskoj.

On je dodao da misli da je bolnica i tada bila potrebna, a da ne isključuje mogućnost da će biti potrebna i u budućnosti.

"Nismo se trebali osvrtati na neke paradere koji idu tamo, slikaju se, kao nešto govore kao da živimo u idealnim uslovima. Kao da je neko namjerno htio nekog da prevari. Nije niko htio da prevari. Kako sada Turskoj valja po duplo većoj cijeni nego što smo mi platili. Čovjek je htio da nama učini, a na kraju od njega napravili lošeg momka, što, naravno, treba odbaciti", istakao je Dodik.