BiH
0

Pokretanje postupka prema maloljetnicima koji su zapalili staricu

FENA
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo stavilo je danas zahtjev za pokretanje pripremnog postupka prema malodobnim osobama M.R., H.R, i O.J., po nacionalnosti Romi, zbog utvrđivanja krivičnog djela pokušaja ubistva na okrutan način, saopćeno je iz ovog tužilaštva.

M.R. je u nedjelju oko 20.30 sati u Sarajevu po prethodnom dogovoru i u namjeri da ubije Ljubicu Spasojević, zatražio od H.R. da mu pomogne da zapali staricu zbog neraščišćenih računa oko nekih muzičkih linija.

H.R. je pristao, te su otišli na parking u ulici Azize Šaćirbegović gdje im se pridružio i O.J. Iz gepeka vozila "yugo" uzeli su kanister s 1,5 litara benzina, uputili se prema zgradi u kojoj stanuje Spasojević i primijetivši je da ulazi u haustor svoje zgrade pošli za njom.

Ispred lifta je M.R iz kanistera u više navrata polio po glavi Ljubicu Spasojević koja je zapomagala tražeći pomoć, da bi joj prišao H.R. i bacio u kosu upaljenu šibicu. Vatra je buknula zahvativši glavu i gornje dijelove tijela starice, pri čemu je ona zadobila teške povrede opasne po život u vidu opekotina lica, glave, prsa te gornjih i donjih dijelova trupa, trpeći jake fizičke i duševne boli.

Tužilaštvo je također sudiji za maloljetnike Općinskog suda Sarajevo predložilo i određivanje mjere pritvora za sve tri malodobne osobe. Iz dokumentacije kojom za sada raspolaže Tužilašvo, načina izvršenja krivičnog djela, okolnosti pod kojima je isto učinjeno i ličnosti maloljetnika nema elemenata koji bi ukazivali da je pokušaj ubistva Ljubice Spasojević baziran na nacionalnim pobudama, kaže se u saopćenju koje je potpisao glavni kantonalni tužilac Branko Šljivar.