Zaštitni pojas
170

Pokret za Stolac upozorio načelnika: Ovo više nije 1993., nećemo dozvoliti križni put

A. D.
Pojas Starog grada u Stocu
Pojas Starog grada u Stocu
Građani i organizacije civilnog društva okupljeni u Pokret za brigu o kulturnom nasljeđu Stoca koji su nedavno digli na noge mnoge stanovnike ovog hercegovačkog grada zbog najavljenog nastavka izgradnje križeva u zaštitnom pojasu utvrđenog Starog grada oglasili su se zbog izjava načelnika Stjepana Boškovića.

U izjavi za medije Bošković navodi kako općina Stolac nije nadležna za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine, a iz ovog pokreta navodi da "za 320 KM prodaje dijelove nacionalnog spomenika Župi sv. Ilije Stolac, kako bi krenuo sa gradnjom križnog puta i zauvijek obilježio prostor Herceg-Bosne".

"Poseban trn u oku mu je Islamska zajednica, bolje reći džamije koje su se našle na meti 1993., a izgleda i 2020. Nakon što su zločinci u ratu uništili sve objekte koji su pripadali muslimanima Stoca, poslijeratna (HDZ) vlast Stoca nikad nije izdala dozvole za obnovu džamija. Lokalna vlast Stoca je opstruirala izdavanje dozvola za obnovu svih islamskih sakralnih objekata, pa su isti obnavljani sa dozvolom federalnih nivoa vlasti, kao objekti od kulturnog i historijskog značaja, ili su bili na listi čekanja za kulturno historijsko naslijeđe", saopćili su.

Navode da lokalna vlast Stoca opstruira sve, a za ono što je sa hrvatskim predznakom dozvole nisu problem, a što bi i bile kad ih sami sebi izdaju.

"Izgradnjom križnog puta u izbornoj godini tenzije dovodi do usijanja krenuvši putem Dodika i ostale bratije kojima je jedina želja raspad Bosne i Hercegovine. Ovo nije predizborna kampanja Bošnjaka, kako navodi Bošković, ovo je kampanja koja traje dva vijeka, kampanja za uspostavu paradržave Herceg – Bosne u njenom punom kapacitetu. Zbog toga država BiH kao neprikosnoveni vlasnik svog nacionalnog blaga mora biti odlučna u zaštiti svojih nacionalnih spomenika", kažu iz ovog pokreta.

Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu presudio je, kažu, Boškovićevim čelnicima i inspiratorima na 111 godina robije okarakteriziravši rušilačke porive i progone, ubistva i zatočeništvo u koncentracionim logorima udruženim zločinačkim poduhvatom.

"Jasno dajemo do znanja Boškoviću i ostalim Boškovićima da ovo više nije 1993.godina i da je bošnjački narod Stoca odlučan u svojoj namjeri da ostane i opstane na ovim prostorima. Neka zaborave i Bošković i njegovi mentori da će im podmukla prevara proći i da će se stvoriti haos kojeg očito prizivaju kao što su to uradili prevarama i krađom na lokalnim izborima 2016.godine. Ne može biti legalno nešto što je nastavak zločinačke politike presuđenog UZP Herceg-Bosne kroz gradnju križnog puta, niti se ilegalnim može smatrati obnova i zaštita muslimanskih vjerskih objekata koji su minirani i sravnjeni do temelja u zločinačkom projektu Herceg-Bosne. Kako su ponovo izgrađeni i ostavljeni na zaštitu i čuvanje Bošnjacima muslimanima tako će biti i štićeni jer se u Stocu nikada više neće ponoviti 1993.godina. Znaju to dobro i Bošković i njegovi mentori koji se u 21.stoljeću služe križarsko-inkvizitorskim metodama nepojmljivim za modernu civilizaciju", saopćeno je.