Bolji odnos
58

Pokret "Odgovor" uputio vlastima 10 zahtjeva povodom Dana sjećanja na prijedorske žrtve

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Novoosnovani pokret "Odgovor" predvođen bivšim srebreničkim načelnikom Ćamilom Durakovićem danas je, povodom Dana sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru, izašao sa 10 zahtjeva koji se tiču zaštite žrtava i njihovih porodica.

"Danas kada se sjećamo žrtava prijedorskih logora i zločina nad Bošnjacima, Hrvatima i Romima Prijedora, upućujemo javni spisak zahtjeva prema predstavnicima državnih i entitetskih institucija, te predstavnicima lokalne samouprave, gdje tražimo poboljšanje odnosa prema žrtvama i priznavanje činjenica o zločinima koji su se dogodili na prostoru Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine", poručio je Duraković.

Pokret na prvom mjestu traži priznavanje činjenica koje je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sudi pravde i Sudi BiH o počinjenim ratnim zločinima.

Zahtijevaju osiguranje ravnopravnog statusa civilnih žrtava rata i njihovih porodica u pristupu pravima na području entiteta Republika Srpska, kao i otkrivanje lokacija masovnih grobnica i formiranje posebne komisije o napretku u radu i utvrđivanju činjenica o lokacijama masovnih grobnica i statusu nestalih lica.

Traži se osiguranje minimuma uslova za obilježavanje lokacija ratnih zločina, a posebno mjesta masovnih ubistava, masovnih grobnica i logora, te priznavanje statusa ratnih zarobljenika licima bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti koji su pod prijetnjom smrću ili zatvorom obavezani na radnu obavezu pod najtežim uslovima u toku rata.

S obzirom da je više puta preživjelim žrtvama bilo zabranjeno, traže osiguranje slobode okupljanja građana prilikom obilježavanja važnih datuma koji se vezuju za civilne žrtve rata.

Među ostalim zahtjevima je osiguranje ravnomjernog finansiranja udruženja civilnih žrtava rata iz sva tri konstitutivna naroda na lokalnom nivou, na nivou entiteta i države; trajna policijska zaštita memorijalnih centara, mezarja i grobalja te drugih lokacija; te uspostava fonda entiteta RS za posebnu podršku djeci i unucima ubijenih civilnih žrtava rata za obrazovanje i zapošljavanje.

Kao posljednji zahtjev navodi se "usvajanje jedinstvenog zakonskog propisa koji će propisivati obavezno obilježavanje važnih datuma stradanja i ratnih zločina nad civilnim žrtvama rata svih naroda".

Pokret "Odgovor" je nova nestranačka, nezavisna i neprofitna platforma koja ima za cilja osiguranje ravnopravnosti Bošnjacima povratnicima, omogućavanje njihovog povratka i ostanka. Lider Duraković pozvao je političke partije da se ujedine oko ove platforme koja ej već privukla desetak mladih ljudi.