BiH
0

Pokret mladih traži ostavku Vlade KS

FENA
Pokret Mladih BiH zahtijeva trenutnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo i smjenu odgovornih ljudi u sudstvu i tužilaštvu, saopćeno je danas iz ove stranke.

Teroristički napad bombom na autobusko stajalište u sarajevskom naselju Dobrinja, te niz svirepih i hladnokrvnih ubistava u zadnjih nekoliko dana na ulicama Sarajeva razlog su zbog kojega uopće više nema dileme da li su ostavke potrebne ili ne, navodi se u saopćenju.

Pokret mladih smatra da u su svakom ovom zločinu saučesnici i nosioci izvršne vlasti Kantona i Grada Sarajeva. Inkriminirani su u izvršenja ovih krivičnih djela nečinjenjem, jer nisu poduzeli baš ništa kako bi spriječili da se zločini dogode.

Sarajevo nema adekvatan zatvor, pogotovo onaj za maloljetne delikvente.Vlasti nisu našli za shodno da izdvoje sredstva za njegovu izgradnju. Sarajevo, kao ni čitava BiH, nema efikasno pravosuđe - sudstvo i tužilaštvo. Osuđeni zločinci i kriminalci slobodno hodaju gradskim ulicama.

"Vlast je kriva, ako ni zbog čega drugog, onda zbog tvrdnji da je Sarajevo "siguran grad". Na taj način daju građanima lažni osjećaj da se mogu opustiti i biti bezbrižni, a ubicama samopouzdanje da mogu raditi šta hoće i kako hoće", upozoravaju iz ove stranke.

Pokret mladih BiH poziva je i visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da smijeni nosioce izvršne vlasti i nadležne u pravosuđu ako oni odbiju sami da se povuku. Također ga mole da nametne adekvatnu primjenu krivičnog zakona i zakona o krivičnom postupku u cijeloj Bosni i Hercegovini.