BiH
0

Pokret mladih BiH o stanju elektroenergetskog sektora

FENA
Pokret mladih Bosne i Hercegovine u subotu je reagovala na saopćenje Elektroprivrede BiH u kojem se tvrdi da će, ukoliko ne dođe do izgradnje novih elektrana, Federacija BiH već 2015. godine biti u mraku, a grad Tuzla, na primjer, ostati bez grijanja.

Pokret mladih BiH smatra kako se na ovaj način pokušavaju zastrašiti građani, "kako bi se ubrzale i dovršile aktivnosti oko realizacije plana izgradnje novih hidro i termoelektrana na krajnje ne-transparentan način koji je započet od strane ministra Heće i njegovog klana".

Pokret mladih BiH podržava izgradnju novih elektroenergetskih kapaciteta, ali putem otvorenih međunarodnih tendera, uz poštivanje zakonskih procedura dodjele koncesija, a ne na način iznalaženja fantomskih tzv. "strateških partnera”, kako je to učinio ministar sa saradnicima.

Pokret mladih BiH navodi kako bi, umjesto stvaranja panike među građanima tzv. "stručnjaci” mogli praktično primjeniti iskustva iz susjednih zemalja gdje se konkretnim potezima daje podsticaj mjerama za povećanje energetske efikasnosti i smanjenje potrošnje energije.

Naime, Elektroprivrede Slovenije i Srbije su nedavno građanima i velikim potrošačima podijelili štedljive sijalice i na taj način dale konkretan primer kako se malim ulaganjima mogu postići velike uštede.

Štedljiva kompakt fluorescentna sijalica (CFL) u potpunosti mijenja klasičnu sijalicu sa usijanim vlaknom koja ima pet puta veću snagu, a istovremeno troše pet puta manje električne energije. Usto, traju čak deset puta duže.

"Kada bi Elektroprivreda BiH učinila isto, potrošnja struje bi se u Federaciji BiH smanjila za milion kilovat-sati i to samo za mjesec dana, ali nažalost krajnji cilj nije briga za građane, rudare i budućnost zemlje, nego lični interesi i prodaja prirodnog blaga Bosne i Hercegovine koje nam je još jedino ostalo", ističe se u subotu u saopćenju Pokreta mladih BiH.