BiH
0

Pokret mladih BiH: Nismo organizatori jučerašnjih protesta u Sarajevu

FENA
Stranka Pokret mladih BiH nije organizator jučerašnjih protesta i stoga ne snosi nikakvu odgovornost za vandalsko ponašanje dijela okupljenih građana Sarajeva, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Komentirajući navode pojedinih medija koji su objavili da je pored pokreta "Dosta" i "Grozd" jedan od organizatora i Pokret mladih BiH, predsjednik stranke Vedran Jasmin Mehičević je kazao da je Pokret mladih podržao protest, ali kako "nema udjela u njegovoj organizaciji".

"Odgovornim za ovakvu situaciju u Sarajevu držimo gradonačelnicu Sarajeva Semihu Borovac i premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića, odnosno Vladu Kantona Sarajevo i osobno sam kao gradski vijećnik uputio inicijativu za smjenu gradonačelnice Borovac", kazao je Mehičević.

Mehičević je obrazložio da je "Borovac odgovorna jer nikada nije došlo do prebacivanja nadležnosti s KS na Grad mada ta inicijativa postoji već neko vrijeme".

Na izjave predstavnika MUP-a KS-a da ovaj protest nije najavljen zvaničnim putem Mehičević je kazao da je "protest javno najavljivan i da je dužnost policije bila da spriječi okupljanje ukoliko ono nije organizirano na legalan način" ističući da je došao do informacije da pokret "Dosta" nije registriran niti kao organizaciji ni kao udruženje "pa vjerovatno stoga skup nije bio zakonski najavljen".

Ograđujući se od vandalskog ponašanja dijela građana, generalni sekretar Pokreta mladih BiH Dželaludin Hodžić je prozivanje stranke kao organizatora protesta ocijenio nekorektnim.

"Iz naše kancelarije nije otišao nijedan dopis u kojem se ime ove stranke spominje u kontekstu organizatora i stoga su ovakvi napisi u saopćenjima za medije nekorektni", kazao je Hodžić.

Pokret mladih BiH je kritizirao i jučarašnji istup i ponašanje premijera Silajdžića te zaključio da se "ovim protestom ništa nije riješilo te da će ceh opet platiti građani jer će obnova zgrade Vlade KS-a biti realizirana sredstvima iz budžeta" a jedini način da se smijeni Vlada KS-a je raspisivanje izbora.