BiH
0

Pokret "Dosta!": Stop policijskoj brutalnosti

FENA
U "napadu" bojom na Predsjedništvo BiH, od aktivista NVO "Tutto Completto", došlo je do grubog kršenja ljudskih prava, kada je jedan od aktivista ove NVO brutalno pretučen od pripadnika policijskog osiguranja zgrade Predjedništva BiH (pripadnici SIPA-e).

Ne ulazeći u raspravu da li je postupak "farbanja" zgrade Predsjedništva ispravan, pokret "Dosta!" se osjeća dužnim da se usprotivi policijskoj brutalnosti, pogotovo u vrijeme pred izbore, kada su strasti već dovoljno uzavrele. TV snimci koje smo svi vidjeli ukazuju na to da u našem društvu vlada mentalitet sile, te se pitamo ko će biti slijedeća meta.

Pripadnici SIPA-e bi valjda trebali biti najbolje obučeni profesionalci u državi, te bi, i pored provokacije, morali ostati pribrani i staloženi u ovakvim situacijama i poštovati zakon.

Ono što smo svi vidjeli na televiziji je čin iživljavanja nad aktivistom NVO "Tutto Completto", u trenutku kad sila više, očigledno, nije bila potrebna.

Kada tri policajca tuku jednog čovjeka, postavlja se logično pitanje: Da li će građani BiH tolerisati ovakvo ponašanje pripadnika snaga sigurnosti?

Pokret "Dosta!" poziva građane da se mirno i dostojanstveno okupe u četvrtak, 28. septembra u 12:00 h, ispred zgrade Predsjedništva BiH i na taj način pokažu da ne žele policijsku torturu u BiH. Takođe, apelujemo na građane da na protestima ni na koji način ne dođu u sukob s policijom, niti im daju povoda da intervenišu, navodi se u saopćenju Pokreta "Dosta!" team.