BiH
0

Pokret Dosta! se ne protivi Bolonjskoj deklaraciji i napretku

FENA
Pokret Dosta! podržaće nove proteste studenata i blokadu Ekonomskog fakulteta koji će se održati u četvrtak u 12 sati, ukoliko rukovodstvo Fakulteta ne ispoštuje Zakon o visokom obrazovanju i studentske zahtjeve koji su u skladu s njim.

Pokret ujedno osuđuje izjavu dekana Ekonomskog fakulteta u kojima se navodi da su nezadovoljne studente ovog fakulteta podržala fantomska anarhistička neregistrirana udruženja koja su protivnici Bolonjskog procesa.

  • Pokret Dosta! podržao je obespravljene studente a da su i studenti i Pokret u pravu dokaz je i zvanično tumačenje Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo koje je dekan također u svojoj izjavi svrstao među anarhističke pokrete. Pokret Dosta! nije protiv napretka, pokret Dosta! je protiv laži, nasilja, prevara i kriminala, protiv bezvlašća i političara koji ne poštuju vlastite zakone! Podsjećamo dekana Ekonomskog fakulteta da je Kanton Sarajevo osnivač fakulteta kojem je dekan i da dok se ne donese državni Zakon o visokom obrazovanju mora poštovati zakone Kantona čiji poreski obveznici mu obezbjeđuju platu – poručuju iz pokreta Dosta! dodajući kako aktivisti pokreta Dosta! kao ni bilo koji student i građanin BiH koji se smatra normalnom osobom ne može biti protiv napretka koji će donijeti konačno usvajanje Bolonjske deklaracije, ali da se ne smije provoditi na način koji šteti studentima, dok se sva poboljšanja i unaprjeđenja nastavnog procesa još ne poštuju.
  • Pitajte bilo kojeg studenta zna li kako mu izgleda profesor i kad mu je posljednji put profesor održao predavanje! Pogledajte u kakvim uslovima studiraju studenti sarajevskog univerziteta pa onda recite da nemaju razloga za javno iskazivanje nezadovoljstva – poručili su iz pokreta pozivajući građane BiH da se bez straha solidarišu sa svim obespravljenim grupacijama jer će na taj način pomoći i sebi.