|

Pokret DOSTA! poziva političare na odgovornost a građane i nadležne institucije na reakciju

Pokret DOSTA! poziva političare na odgovornost a građane i nadležne institucije na reakciju
0
S
Sarajevo-x.com
15.6.2006. u 14:31
0
komentara
0

dijeljenja
Pokret DOSTA! poziva političare na odgovornost a građane i nadležne institucije na reakciju
Nakon nedavnog objavljivanja računa reprezentacije bh. političara u medijima, pokret DOSTA! poziva javnost da ne ostane nijema na činjenicu da političari neodgovorno troše njihov novac na kojekakve službene i neslužbene večere.
"Državni premijer i entitetska ministrica na službenoj večeri iza ponoći potroše 500 KM budžetskih sredstava na skupa jela i alkohol, i nikome ništa! A to je samo mali dio njihovog razbacivanja našim novcem koji nam je predočen! U svakoj normalnoj zemlji nakon obznanjivanja ovakvih računa političari bivaju pozvani na odgovornost", ističu iz Pokreta i dodaju kako je ovo je samo jedna od stvari protiv kojih se pokret DOSTA! bori.

"Pozivamo građane da političare pozovu na odgovornost a nadležne institucije da iskoriste zakonske mogućnosti i spriječe pljačkanje naroda BiH koji od svojih minimalnih plata i penzija izdvaja novac kako bi ga, pokazuje se, političari razbacivali na kojekakve večere."

"Znamo da svaka država ima predviđena sredstva za reprezentaciju, ali ona se kontroliraju i političarima se ne dozvoljava da ih neodgovorno troše", stoji u saopćenju Pokreta uz najavu da na predstojećim subotnjim protestima namjeravaju dijeliti kopije novinskih tekstova s računima iz skupih restorana i konoba kako bi narodu iz konkretnog primjera bilo jasno s kakvom dozom neodgovornosti se razbacuju sredstva od njihovih doprinosa.

Iz pokreta također napominju da svaki građanin BiH u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama ima pravo tražiti kopije svih računa utroška javnih sredstava, bilo da se radi o troškovima reprezentacije, toalet papira, telefonskih računa ili računa za gorivo.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.