BiH
0

Pokret "Dosta!" poziva na nove proteste

Sarajevo-x.com / Dosta
Pokret "Dosta!" poziva sve građane i građanke da se priključe subotnjoj akciji koja će ponovo biti uperena protiv mržnje, nasilja i laži. Akcija će se održati na Trgu BiH (plato ispred Skupštine BiH), s početkom u 12:00 sati.

Na akciji će biti prisutan i kolektiv "Hrana, ne oružje", koji će dijeliti kuhanu hranu mnogobrojnim siromašnima i gladnima. Za ovu subotu iz pokreta najavljuju i simboličan performans, kojim će pokazati koliko političari obraćaju pažnju na narod. Biće dijeljeni i promo-materijali; leci, "List" (novopokrenuti časopis pokreta), naljepnice i ostalo.

"S obzirom da se prvi oktobar i izbori bliže, određene stranke počinju koristiti vatrenu nacionalističko-fašističku retoriku, pa i čak i izazivati nerede na skupovima oponenata! Pozivamo građane da ne nasjedaju na šuplju priču o ugroženosti, razlikama i kojekakvim suludim pričama pojedinih političara iz vlasti. Na tome su ubirali glasove proteklih 15 godina i pogledajte šta su nam donijeli! Svi smo zajedno ovdje ugroženi, bez obzira na naciju. Bilo ko u ovoj državi, bez obzira gdje živio, nema normalne uslove za život. A oni nam pričaju o nekim sukobima i svađaju se oko sitnica!", poručuju iz pokreta i dodaju:

"Podatak o sedam posto ispunjenih obećanja iz 2002. godine dovoljno govore ko je ko u ovoj zemlji. Niko od sada ne bi trebao reći da je na njihovoj strani. Argumenti i činjenice s kojima smo svi upoznati dovoljno govore zašto nas zaluđuju nacijom, nacionalnim i nacionalističkim: zarad punjenja svojih džepova i ništa drugo! Primijetili smo da pojedine stranke iz vlasti u predizbornoj kampanji počinju koristiti retoriku u kojoj preovladava riječ dosta! Čega je njima dosta? Orobili su nas, zaključali u BiH, bacili ključ i još imaju obraza da govore dosta! Sramota za njih, a obaveza za nas da im pokažemo čega je prosječnom građaninu BiH preko glave: lopovluka, kriminala, laži, pustih obećanja, eksplozija, zatvaranja očiju pred siromašnima, prijetnji i ostalih metoda kojima se služe vlasti".