BiH
0

Pokret "Dosta" poziva građane da podrže logoraše

FENA
Pokret "Dosta" smatra opravdanim zahtjeve logoraša Bosne i Hercegovine koji će se okupiti 9. maja ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu.

"Tužno je i žalosno kako se aktuelne vlasti odnose prema njima! Ovi ljudi ne traže milostinju, nego ono što im pripada. Devetog maja se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, ali i dan Evrope. Obilježimo taj dan zajedno i stavimo do znanja vlastodršcima da logoraši u BiH nisu sami. Iskoristimo taj dan da postavimo pitanja vlastima, ali i nama samima: Da li je fašizam stvarno pobijeđen i ko nas i na kakav način vodi u Evropu", stoji u saopćenju pokreta "Dosta".

Pokret također poziva građane i građanke Bosne i Hercegovine da se solidarišu s ovim ljudima koji su bukvalno na rubu egzistencije.

"Ukoliko ne možete 9. maja doći u Sarajevo, okupite se u svojim gradovima na trgovima, ispred općina ili kantonalnih vlada i na taj način upozorite vladare ove zemlje. U zadnjih nekoliko mjeseci smo svjedoci gotovo svakodnevnih protesta, štrajkova i tihih pobuna. Pokažimo solidarnost i ujedinimo se oko zajedničkih ciljeva! Sindikati, borci, invalidi, logoraši, penzioneri, studenti, radnici, poljoprivrednici, građani i građanke! Svi zajedno u borbu za bolje sutra", kaže se u saopćenju pokreta "Dosta".