BiH
0

Pokret "Dosta!" osuđuje nasilje i zahtijeva ostavke

FENA
Pokret "Dosta!" osuđuje nasilje koje je eskaliralo u toku protesta ispred institucija Kantona Sarajevo, žaleći što je nezadovoljstvo građana i građanki rezultiralo nemilim scenama, saopćeno je iz tog pokreta.

Pokret "Dosta!" se u više navrata pridružio pozivima građanima i građankama na mirne proteste, a čak i tokom eskalacije nasilja su članovi i članice pokreta, za razliku od predstavnika/ca vlasti i službenih organa, pozivali/e na prekid nasilja i obustavu protesta, te su u pokušajima zaustavljanja nasilja neki od nas i povrijeđeni od vinovnika nereda, navodi se u saopćenju.

Smatramo da je ovo što se desilo izraz sveopćeg nezadovoljstva građana i građanki, kako grada Sarajeva, tako i cijele Bosne i Hercegovine, zbog neefikasnosti i neodgovornosti vlasti, te u isto vrijeme osuđujemo bahatost i neodgovornost najodgovornijih, u ovom slučaju prije svega premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića, koji je svojim primjerom pokazao kako jedan predstavnik građana i građanki u vlasti ne smije i ne može reagovati. Također, osuđujemo propagandnu kampanju koja pokušava diskreditovati nezadovoljne građane i i građanke, te prebaciti odgovornost na njih za situaciju za koju su odgovorne vlasti, saopćeno je iz "Dosta!".

Pokret "Dosta!" nastavit će i u daljem periodu insistirati na ostavkama odgovornih, te ponavlja zahtjev za ostavkama premijera i gradonačelnice, jer smatra da su oni odgovorni za situaciju u gradu.

Uz prethodno izrečene zahtjeve za smjenu iz moralne i političke odgovornosti za sigurnosnu situaciju u gradu, dodajemo i odgovornost prema okupljenim građanima i građankama, koje nisu udostojili svojim prisustvom i obraćanjem, te su na taj način utjecali da nezadovoljstvo eskalira u nasilje, saopćeno je iz tog pokreta.

"Silajdžić govori o izmanipulisanoj omladini - mi postavljamo pitanje - zar je jedino što za tu omladinu ova vlast nudi otvaranje kazneno-popravnih domova? Zašto im ne ponude dobro obrazovanje, putovanja, zaposlenje i sve ostalo što im nedostaje? Zašto im ne ponude perspektivu umjesto bijede? Mi ostajemo pri našim zahtjevima i ustrajat ćemo sve dok građani i građanke ove države ne budu zadovoljni/e radom onih koji vode državu i sve dok vlasti ne postanu odgovorne i počnu polagati račune za svoj rad i plate koje zarađuju!", poručuju iz pokreta "Dosta!".