BiH
0

Pokret Dosta!: Ne dozvolimo političarima da nas opet prevare!

Pokret Dosta
Pokret Dosta! poziva sve građane BiH na još jedno protestno okupljanje koje će se desiti 22. decembra u 9 sati pred zgradom Federalnog parlamenta.

Saopštenje pokreta Dosta! prenosimo u cijelosti:

"Ovo neće biti samo još jedna protestna akcija i vjerujemo da veliko prisustvo građana može pokrenuti promjene u našem društvu. Političari očito ne osjećaju pritisak od strane građana i nemaju razloga da budu odgovorni prema građanima. Ne očekujmo da nam drugi rješavaju naše probleme!", poručuju iz pokreta Dosta! dodajući kako očekuju da će im se na ovom protestu priključiti predstavnici mnogih udruženja nezadovoljnih građana, veliki broj građana Sarajeva ali i građani iz drugih bh. gradova.

Među brojnim zahtjevima koje je pokret Dosta! postavio pred ove proteste jeste i isplata svih dugovanja i obaveza fondu PIO/MIO.

"Penzioneri ne smiju da se zadovolje mrvicama koje im lopovi-političari bacaju sa svoga obilnog stola. Federalna vlada duguje zavodu PIO/MIO preko 300 milona KM! Taj novac se pod hitno mora uplatiti Zavodu! Ne želimo da naši penzioneri gladuju dok političari uživaju. Neka smanje svoja primanja i počnu da rade svoj posao. Neka ograniče svoje ukupne prihode na maksimalni iznos pet puta veći od minimalne penzije, pa nek rade na tome da penzije budu veće kako bi i njihova primanja bila veća", kažu u Pokretu te skreću pažnju i na potrebu hitnog donošenja zakona o radu kojim bi poslodavac bio propisno kažnjen za neprijavljene radnike uz minimalnu kaznu od 5 000KM.

"Neka omoguće poreznim inspektorima da rade svoj posao. Vjerujemo da bi se takvim postupkom uveliko smanjio rad na crno i samim tim povećao priliv sredstava u PIO/MIO, zdravstvo i ostale važne institucije", ističu u Pokretu i pozivaju sve penzionere, sve nezaposlene radnike, sve studente, majke, očeve, djecu iz osnovnih i srednjoškolskih ustanova da dođu u petak pred Parlament i glasno se pobune protiv trenutne situacije.

Iz Pokreta Dosta! poručuju: "Samo zajedno i u velikom broju možemo prisiliti političare da rade svoj posao i održe predizborna obećanja, ili ćemo im dozvoliti da nas opet prevare i da rade sve što žele do narednih izbora. Naša sudbina je u našim rukama! Bez straha, nepokolebljivo idemo u borbu za pravdu i dostojanstvo!"