Osuda ubistva u Sarajevu
0

Pokret DOSTA!: Koliko još Amara Mistrića?

Sarajevo-x.com
Foto: arhiv
Foto: arhiv
Pokret DOSTA! najoštrije osuđuje ubistvo Amara Mistrića i zahtjeva od nadležnih da konačno riješe akutni problem rastućeg nasilja u gradu i kantonu Sarajevo, naveli su u današnjem saopćenju.

23-godišnji Amar Mistrić rano jutros podlegao je povredama koje su mu nanijeli dvojica mladića iz vatrenog oružja u ugostiteljskom objektu u kojem je radio kao konobar.

"Dok našim gradom slobodno hodaju osuđeni kriminalci, policiji dobro poznati zločinci i drugi opasni pojedinci, razuzdane horde pucaju po Sarajevu, ubijaju nedužne i nevine građane ovog grada, vlasti smanjuju plaće policiji i šalju im poruke kako trebaju bolje raditi.

Postalo je "normalno" da nemamo dovoljno kapaciteta za smještaj osuđenih kriminalaca, snažnu i dobro plaćenu policiju, kao ni političku volju da se stane u kraj nekontrolisanom nasilju. Nakon niza ubistava prošle godine i burne reakcije građana/ki, koji/e su zahtjevali/e odgovornost i direktnu akciju na suzbijanju opšteg nasilja u glavnom gradu BiH, odgovorne institucije i dalje ništa ne čine da preuzmu kontrolu nad sigurnosnom situacijom u glavnom gradu, koja se iz dana u dan pogoršava i ugrožava sve njegove stanovnike/ce, navodi Pokret DOSTA!.

Ističu da je konačno došlo vrijeme da ustanemo i jednom za sva vremena naučimo naše izabrane predstavnike da je naša sigurnost njihova odgovornost.

"Zahtjevamo, stoga, hitno zasjedanje Kantonalne Vlade, Gradskog Vijeća Grada Sarajeva, Kantonalne Skupštine i svih drugih relevantnih institucija kako bi u vanrednom zasjedanju donijeli odluke o hitnom pronalasku smještaja za sve osuđenike u Kantonu Sarajevo, oštar kazneni zakon o nošenju oružja, povećnju plate policajcima i stvaranju uslova za neometan i efikasan rad policije.

Pored toga, zahtjevamo da odgovorne institucije hitno preuzmu moralnu odgovornost za sveopštu katastrofalnu situaciju u Kantonu Sarajevo. U slučaju da se navedene institucije ogluše o naše zahtjeve pozvat ćemo građane/ke Sarajeva da svojim izlaskom na ulice jednom za sva vremena rješe pitanje odgovornosti za sigurnosnu situaciju o kojoj predugo niko ne vodi računa", stoji u saopćenju.

Pokret Dosta! izražava najdublje saučešće porodici nevino nastradalog Amara Mistrića. Kao građani/ke Sarajeva, osjećamo odgovornost, žaljenje i bijes zbog njihove tragedije, kao i zbog patnji svih onih koji/e su izgubili/e svoje najbliže na ulicama ovog grada.