Osnivačka skupština
369

Pokret demokratske akcije okupio bivše članove SDA: Imat ćemo kandidate za sve nivoe vlasti na izborima

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Osnivačka skupština Pokreta demokratske akcije (PDA) održana je večeras u Tuzli. Skupu u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u ovom gradu prisustvovalo je 2.778 osoba, među kojima je bio i Mirsad Kukić, bivši član Stranke demokratske akcije (SDA) kojeg je ova stranka nedavno isključila iz svojih redova.

PDA je nastao nakon unutarstranačkih sukoba SDA koji su se najviše odrazili na Tuzlanski kanton (TK) gdje je pored smjene premijera Bege Gutića uslijedilo uvođenje povjereništava u nekoliko općinskih odbora.

Nakon uvođenja povjereništva u banovićki odbor, kompletna tamošnja garnitura napustila je SDA te najavila formiranje nove političke opcije koja je večeras na osnivačkoj skupštini u Tuzli zvanično i zaživjela.

Za vrijeme osnivačke skupštine poručeno je da politika PDA politika neće biti osvetnička, te da će njegovati ideje Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića koje su izgubljene u SDA.

Predsjednik Skupštine TK i bivši član SDA Senad Alić večeras je podsjetio kako je u proteklom periodu došlo do određenih promjena na političkoj sceni u FBiH i TK, nakon čega je poručio da je PDA osnovana u cilju zaštite povjerenja građana, te zaštite lokalne zajednice i privrede ovog kantona i cijele države.

"PDA ostaje vjeran idejama koje je baštinio rahmetli Alija Izetbegović, a nastavio rahmetli Sulejman Tihić. Riječ je o ideji društva jednakih šansi, društva u kojem neće dominirati pojedinci, gdje neće vladati elite i određene klase, već pravna država u kojoj se zasluge mjere i vrednuju prema radu", poručio je Alić koji obnaša i funkciju predsjednika inicijativnog odbora za osnivanje PDA.

On je kazao da danas pojedinci nisu samo vladajuće elite, već svojataju i Izetbegovića te njegove ideje kao da su njihovo vlasništvo, uzimajući sebi za pravo da se izjednačavaju sa državom BiH.

"Tražili smo pravedan odnos prema TK, bolju putnu infrastrukturu, bolje uslove za poljoprivredne proizvođače i da se značajni energetski projekti pokrenu u našem kantonu, ali nismo naišli na razumijevanje. Umjesto toga munjevito je krenuo proces navodnog čišćenja SDA i to baš u TK. Nije krenuo tamo gdje je to najpotrebnije – pred vratima SDA gdje je ujedno i najprljavije. Uslijedile su staljinističke metode obračunavanja vrha SDA sa svima onima koji ne misle kao oni", dodao je Alić.

On je nastavio da PDA neće kovati zavjere i podmetati neistine, već će se boriti da ideja društva jednakosti i građanske ravnopravnosti ponovo zaživi te da se vrati vjera građanima kako bi BiH bila onakva kakva zaslužuje – multietnička, demokratska i evropska.

Aktuelni premijer TK i dojučerašnji član SDA Jakub Suljkanović je kazao da formiranje PDA neće utjecati na rad trenutne Kantonalne vlade na čijem se čelu nalazi.

"Vlada ima podršku 20 skupštinskih poslanika. Mi imamo usvojene programske dokumente na osnovu kojih ćemo raditi, a imamo i jednu finansijsku stabilnost koja je potrebna za TK. Što se tiče budućeg odnosa kao novog političkog subjekta, mi ćemo se boriti da ostvarimo ravnomjerniju raspodjelu prihoda, jer smatramo da smo u proteklih 10 godina izgubili negdje oko 360 miliona KM i danas bi TK bio daleko razvijeniji da toga nije bilo", potcrtao je Suljkanović.

On je naglasio da će se PDA boriti za realizaciju strateških elektro-energetskih projekata u TK, kao i da najmnogoljudniji kanton u FBiH konačno dobije brzu cestu.

Iz PDA očekuju pobjedu na predstojećim izborima u TK.

"Imat ćemo kandidate za sve nivoe vlasti, tako da očekujemo značajno učešće u vlasti na federalnom i državnom nivou. Stranka je trenutno formirana u TK, a nastojat ćemo da se širimo i na ostalim kantonima", dodao je Suljkanović koji je kazao da će organi stranke u narednom periodu odlučiti kojem kandidatu će dati podršku na predstojećim izborima za člana Predsjedništva BiH.

Za vrijeme večerašnje osnivačke skupštine usvojen je Statut i program rada PDA, a imenovani su i članovi radnih grupa.

Kako je istaknuto za vrijeme skupa, u Tuzli je na osnivanju stranke prisustvovalo 2.778 osoba.

Još uvijek nije poznato ko će biti predsjednik novog političkog projekta u TK, a u javnosti se već izvjestan period špekuliše da je PDA politički projekt Mirsada Kukića, koji je nedavno isključen iz SDA zbog, kako je navedeno, narušavanja ugleda stranke.

Špekulacije da je PDA Kukićev politički projekt iz nove političke stranke u nekoliko navrata su to negirali, ali crv sumnje večeras je dodatno ubačen činjenicom da se Kukić nakon dešavanja u SDA prvi put u javnosti pojavio upravo u BKC-u u Tuzli.