{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokrenuti rješavanje bilateralnih pitanja sa Hrvatskom

S
26.10.2011. u 16:10
0
4
Pokrenuti rješavanje bilateralnih pitanja sa Hrvatskom
0
Pokrenuti rješavanje bilateralnih pitanja sa Hrvatskom
Vijeće ministara BiH zadužilo je nadležne institucije da pokrenu rješavanje postojećih otvorenih bilateralnih pitanja između BiH i Hrvatske.
Vijeće ministra usvojilo je informaciju Direkcije za evropske integracije o procjeni implikacija pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji (EU) uz izmjene koje je predložio ministar komunikacija i transporta BiH Rudo Vidović u vezi sa izgradnjom Jadransko-jonskog puta.

Ministarstvo transporta i komunikacija zaduženo je da uradi neophodnu plansko-studijsku i projektnu dokumentaciju kojom će biti definisan Jadransko-jonski autoput i kontaktne tačke sa Hrvatskom i Crnom Gorom, saopšteno je iz Vijeća ministara.

To Ministarstvo i Uprava za indirektno oporezivanje zaduženi su za intenziviranje priprema na izgradnji i potpunom opremanju graničnih prelaza Bijača - Metković (dva) i Stara Gradiška - Gradiška, kako bi bili operativni 1. januara 2013. godine.

Vijeće ministara zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova da intenzivira bilateralne pregovore s Hrvatskom radi usaglašavanja stavova o Ugovoru o državnoj granici između BiH i Hrvatske, te postizanja dogovora o spornim pitanjima akvatorijuma Neumskog zaliva.

Nadležne institucije BiH zadužene su da prilikom programiranja pretpristupne pomoći za 2012. i 2013. godinu, uz pomoć Direkcije za evropske integracije, predvide sredstva za one oblasti u kojima je finansijska intervencija neophodna kako bi se spriječili negativni efekti pristupanja Hrvatske EU.

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas informaciju o Paketu proširenja Evropske komisije, koju je pripremila Direkcija za evropske integracije.

Nakon što budu prevedeni na zvanične jezike BiH, dokumenti "Izvještaj o napretku BiH u 2011. godini" i "Strategija proširenja i ključni izazovi 2011-2012", bit će dostavljeni Vijeću ministara BiH na razmatranje.

U zaključcima koji se odnose na BiH konstatovano je da je ostvaren ograničeni napredak u političkim kriterijumima, te u procesu usklađivanja zakonodavstva BiH i politika s evropskim standardima.

Ekonomija je u određenoj mjeri napredovala u 2011. godini, nakon skromnog rasta iz 2010. godine, a kada su u pitanju ekonomski kriterijumi, BiH je postigla malo dodatnog napretka u uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije.

Očuvana je finansijska i monetarna stabilnost, a aranžman valutnog odbora i dalje uživa veliki kredibilitet, navodi se, između ostalog, u zaključku o BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je izvještaj Ministarstva civilnih poslova o stanju u oblasti visokog obrazovanja i provođenju Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Konstatovano je da je postignut izvjestan napredak u primjeni bolonjskih principa u visokom obrazovanju u BiH i da se taj sektor nalazi pred ozbiljnim izazovima suštinskih reformskih aktivnosti, posebno u pogledu osiguranja kvaliteta visokog obrazovanja.

Vijeće ministara BiH apelovalo je na nadležne obrazovne vlasti da donesu potrebnu zakonsku regulativu i podzakonska akta, usklađena s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, odnosno zahtjevima bolonjskog procesa.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je više pravilnika s ciljem unapređenja stanja u oblasti veterinarstva i bolje zaštite zdravlja životinja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: