Zeničani čekaju platu
124

Pokrenuta proizvodnja u Kreki, Novalić traži balans između rudara i građana

A. K.
Rudari u Zenici još nisu pokrenuli proizvodnju (Foto: E. M./Klix.ba)
Rudari u Zenici još nisu pokrenuli proizvodnju (Foto: E. M./Klix.ba)
Rudari Kreke u Tuzli sišli su u jame, jer im je isplaćena plata za oktobar. S druge strane, njihove kolege u Zenici i dalje se nalaze u neposluhu jer im zahtjevu nije udovoljeno, potvrđeno je za Klix.ba. Shodno aktuelnoj situaciji i nadležni su održali sastanak.
Rudari prve smjene Rudnika uglja Kreka i Rudnika mrkog uglja Zenica jutros su odbili sići u jame, zbog činjenice da im nisu isplaćene plate za oktobar ove godine.

Nakon višesatne obustave rada, odnosno proizvodnog procesa, udovoljeno je zahtjevima rudara u Tuzli te im je u poslijepodnevnim satima izvršena uplata novca.

"Rudari rudnika uglja Kreka u drugoj smjeni su sišli u jame, s obzirom na to da je u 15 sati stigla informacija o isplati plata. Proizvodni proces se trenutno odvija bez problema, međutim, nama je u ovom trenutku žao što je moralo doći do radničkog neposluha, kako bismo dobili novac koji smo zaradili", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikalne organizacije Kreke Zuhdija Tokić.

Gradonačelnik Zenice održao sastanak sa rudarima

Kada je riječ o situaciji u Zenici, gradonačelnik Fuad Kasumović je danas održao radni sastanak s članovima Sindikata RMU Zenica, a tom prilikom je čelnik grada dao nalog Gradskom pravobranilaštvu da nadležnom sudu uputi zahtjev za povlačenje blokade računa do 20. decembra ove godine. Time će se stvoriti uslovi za isplatu oktobarske plate rudarima koji su i dalje u radničkom neposluhu.

"Plata nam još nije isplaćena, tako da je radnički neposluh i dalje na snazi. Trenutno imamo sastanak te ćemo vidjeti kako će se dalje situacija odvijati. Jedna grupa rudara je sišla u Staru jamu, samo kako bi spasili opremu jer je proizvodnja u prekidu", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

Rudari i dalje insistiraju na potpisivanju novog kolektivnog ugovora u njihovoj oblasti, a koji bi trebao stupiti na snagu u januaru iduće godine. Rok za to je kraj novembra, a kroz novi dokument rudari traže ispunjavanje nekoliko zahtjeva.

"Mi povećanje satnice sa 2,70 na 3,10 KM, povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM i s obzirom da potpisujemo kolektivni ugovor na 24 mjeseca, da se uvede mogućnost kvartalnog podizanja neto satnice, ukoliko dođe do nove inflacije", kazao nam je Tokić.

Novalić, Džindić i Andelija održali sastanak

Zbog aktuelne situacije u rudarskom sektoru premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministrar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić održali su danas sastanak sa direktorom Elektroprivrede BiH Admirom Andelijom.

Tom prilikom je poručeno da je neophodno pronaći balans između zahtjeva rudara i interesa građana Federacije BiH te iznaći rješenje koji neće dovesti u pitanje snabdjevanje građana električnom energijom, niti rezultirati povećanjem cijene tog energenta.

Za razliku od sindikata, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija naglašava da novi tekst kolektivnog ugovora uvažava ključne zahtjeve rudara u vezi povećanja satnice i toplog obroka.

Međutim, kako on kaže sindikati odbijaju uvođenje vrednovanja radnog učinka što može dovesti do variranja u visini plaće od -30 do +15 posto, u zavisnosti od ispunjenja plana.

"Uzevši u obzir trend u podbacivanju norme u proizvodnji, želim jasno naglasiti da vrednovanje učinka štiti interese svih građana Federacije BiH, koji će, ako ne bude usvojeno, cijenu električne energije plaćati 40 posto skuplje od trenutne, koja je najjeftinija u regionu. Podsjećam da su se sindikati obavezali uvesti vrednovanje radnog učinka još 2021. godine, što još nije ispunjeno", objašnjava Andelija.

Kad je riječ o štrajku u rudniku Kreka, koji je danas održan, ministar Džindić je pojasnio da je to rezultat sudskih presuda po tužbama radnika za plaćanje doprinosa za penzijsko osiguranje.

"Tužbe su kontraproduktivne jer otežavaju rad, a Elektroprivreda BiH se već obavezala uvezati staž svakom radniku kako stiče uslove za penziju. Dosad je na taj način uz pomoć Vlade FBiH uvezan staž za 10.000 radnika", objašnjava Džindić.

On je dodao i da će resorno ministarstvo pratiti aktivnosti koje provodi Elektroprivrede BiH i pružiti potrebnu asistenciju da ova dva pitanja riješi na najkvalitetniji mogući način kako za rudare, ali i za građane Federacije BiH.