Nakon dugo vremena
11

Pokrenuta procedura za imenovanje članova Komisije za koncesije BiH

D. Be.
Foto: VM BiH
Foto: VM BiH
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o kriterijima za imenovanje članova Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine jer je dosadašnjim članovima istekao mandat.
Odlukom se utvrđuju opći i posebni kriteriji za izbor kandidata te se definira rad danas imenovanog Komisije za provedbu konkursne procedure za izbor članova Komisije za koncesije BiH.

Komisija za koncesije BiH ima sedam članova, uključujući predsjedatelja i njegove zamjenike, među kojima tri člana imaju prebivalište u Federaciji Bosne i Hercegovine i tri u Republici Srpskoj, a jedan ima prebivalište u Brčko distriktu BiH.

Članove Komisije za koncesije imenuje Parlamentarna skupština BiH na prijedlog Vijeća ministara BiH.

Ustavni sud BiH je krajem januara ove godine donio rješenje koji je utvrđeno da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, a na temelju državnog Zakona o koncesijama, nije izvršila Djelimičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 16. jula 2021. godine te je rješenje o neizvršenju dostavilo Tužilaštvu BiH.

Predmet odluke suda iz 2021. godine za koju je utvrđeno da nije izvršena bilo je utvrđivanje uslova za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje hidroelektrane "Buk Bijela" na rijeci Drini na području općine Foča te koncesiji za izgradnju hidroelektrane "Paunci", također na rijeci Drini.

Suština predmeta koji je razmatrao Ustavni sud je da vlasti RS žele raspolagati državnom imovinom i specifično hidropotencijalom rijeke Drine iako je ona teritorijalna voda BiH, a nikako jednog njenog entiteta.

Osporena odluka Vlade RS-a propisuje da se koncesije dodjeljuju na period od 50 godina, a uprkos odlukama Ustavnog suda koje su u nedostatku državnog zakona koji regulira pitanje imovine-zakon, vlasti iz RS-a nastavljaju insistirati na realizaciji spornih energetskih projekata za što namjeravaju priskrbiti saglasnost Vijeća ministara budući da odluka koja se tiče hidrolektrana na Drini ne postoji na državnom nivou.

Članovima Komisije za koncesije mandat je istekao, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na prijedlog Vijeća ministara raspisuje konkurs za popunu Komisije.

On je to uradio još 2021. godine, da bi poništio konkurs u septembru te iste godine za izbor i imenovanje sedam članova Komisije za koncesije.